"NEĆE MOĆI SAMA DA PODNESE TAJ TERET"

Orban: Evropi prijeti destabilizacija zbog izbjegličke krize

Mađarska je zauzela tvrd stav po pitanju priliva izbjeglica, pa je podigla ogradu na svojoj granici sa Srbijom kako bi spriječila njihov ulazak, podsjeća AFP
1 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2015. 08:52h

Evropa će biti destabilizovana ukoliko se masovni priliv izbjeglica i migranata nastavi nesmanjenom žestinom, kazao je premijer Mađarske Viktor Orban u Ujedinjenim nacijama.

„Ukoliko ne bude promjene u aktuelnim trendovima priliva, Evropa će biti destabilizovana“, rekao je Orban na sastanku sazvanom kako bi se dogovorio globalni odgovor na izbjegličku krizu, prenosi AFP.

U toku je intenzivna diplomatska debata oko načina za okončanje rata u Siriji, uslijed kojeg je tu zemlju napustilo četiri miliona ljudi i krenulo prema bogatim evropskim zemljama, što je rezultovalo izbjegličkom krizom.

Mađarska je zauzela tvrd stav po pitanju priliva izbjeglica, pa je podigla ogradu na svojoj granici sa Srbijom kako bi spriječila njihov ulazak, podsjeća AFP.

Orban je pozvao generalnog sekretara Ban Ki-muna da pokrene pregovore o podjeli tereta priliva izbjeglica tako što će biti određene globalne kvote za prihvat izbjeglica.

„Želim da budem jasan: Evropa neće moći sama da ponese taj teret“, istakao je Orban.

Prema njegovim riječima, rješenje izbjegličke krize će zahtijevati posvećenje veće pažnje ojačanju mira i ekonomskog razvoja kako bi „ljudima bili vraćeni njihovi domovi i njihova zemlja“.

„Naš cilj ne može da bude da im pružimo novi evropski život“, kazao je on.