Katalonski predsjednik pod istragom zbog glasanja o nezavisnosti

Mas će biti saslušan 15. oktobra zvog referenduma o nezavisnosti 9. novembra 2014. koji je sazvao, saopštilo je katalonsko pravosuđe. Referendum je suspendovao ustavni sud Španije, ali je glasanje ipak održano kao neformalni plebiscit
0 komentar(a)
Artur Mas, Foto: Reuters
Artur Mas, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2015. 14:23h

Predsjednik Katalonije Artur Mas je pod sudskom istragom zbog uloge u organizovanju referenduma o nezavisnosti prošle godine, saopštili su danas zvaničnici.

Mas će biti saslušan 15. oktobra zvog referenduma o nezavisnosti 9. novembra 2014. koji je sazvao, saopštilo je katalonsko pravosuđe. Referendum je suspendovao ustavni sud Španije, ali je glasanje ipak održano kao neformalni plebiscit.

Na izborima za katalonski parlament u nedjelju indenpendistički savez "Zajedno za da" na čijem je čelu Mas, osvojio je 62 od 135 mjesta u parlamentu, šest manje od apsolutne većine. Mas je obećao da će pokrenuti proceduru za otcjepljenje ako osvoji većinu.

Tužilaštvo optužuje Masa za neposlušnost, zloupotrebu javih fondova, uzurpaciju vlasti i ometanje pravde. Ako bude pokrenut sudski proces i bude proglašen krivim, Mas bi mogao dobiti zabranu držanja javne funkcije, ali i kaznu zatvora do jedne godine.

Mas je uoči glasanja za regionalni parlament ocijenio da je to glasanje i o nezavisnosti, ali pored toga što njegov savez nije dobio većinu, partije koje se zalažu za otcjepljenje su osvojile 48 odsto glasova, dok su partije koje se protiv nezavisnost dobile su 52 odsto glasova.

Novi saziv katalonskog parlamenta će prvi put zasijedati 26. oktobra, a novog predsjednika Katalonije će birati devetog novembra.

Bonus video: