Cakalotos: Uvjeren sam u jačanje privrednog rasta Grčke do polovine 2016.

Poslije prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 20. septembra i reizbora Cakalatosa, ministar finansija ima glavni zadatak da primijeni plan sprovođenja međunarodne kreditne pomoći od 86 milijardi eura u naredne tri godine
0 komentar(a)
Euklid Cakalotos, Foto: Reuters
Euklid Cakalotos, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2015. 14:41h

Grčki ministar finansija Euklid Cakalatos izrazio je danas uvjerenje u jačanje privrednog rasta u Grčkoj do polovine 2016. godine, pod uslovom da sve bude "dobro išlo s kreditorima".

"Ako povjerioci budu imali pozitivan izvještaj o primjeni mjera usvojenih sporazumom o finansijskoj pomoći do kraja drugog kvartala 2016. godine, ne vidim nijedan razlog da ne vratimo privredni rast", rekao je Cakalatos u intevjuu britanskom listu Fajnenšel tajms, prenijeli su danas mediji u Atini.

Grčka ima sporiji privredni rast nakon šest godina ekonomske krize i recesije.

Poslije prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 20. septembra i reizbora Cakalatosa, ministar finansija ima glavni zadatak da primijeni plan sprovođenja međunarodne kreditne pomoći od 86 milijardi eura u naredne tri godine.

Grčka je u julu potpisala sporazum o toj pomoći sa svojim povjeriocima - EU i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Cakalotos (55) je vodio posljednju fazu pregovora prethodne grčke vlade Aleksisa Ciprasa i kreditora o tom novom paketu pomoći, pošto je ljevičarska vlada odustala od tvrdog stava prema kreditorima i prihvatila da sprovede nove mjere štednje, što je i bio uzrok prijevremenih izbora.

Bonus video: