URAĐENE DVIJE ANKETE

Britanci podijeljeni po pitanju ostanka u Evropskoj uniji

Premijer Dejvid Kameron je obećao da će do referenduma dogovoriti nove uslove članstva u Uniji i ističe kako želi da Britanija ostane u tom bloku, ali ništa ne isključuje ukoliko ne izdejstvuje promjene koje želi
0 komentar(a)
Velika Britanija, Foto: Shutterstock
Velika Britanija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.09.2015. 07:52h

Procenat Britanaca koji podržavaju i onih koji se protive izlasku njihove zemlje iz Evropske unije se ne razlikuju mnogo, pokazale su danas dvije nove ankete.

Referendum o članstvu Britanije u EU trebalo bi da se održi do kraja 2017. godine.

Premijer Dejvid Kameron je obećao da će do referenduma dogovoriti nove uslove članstva u Uniji i ističe kako želi da Britanija ostane u tom bloku, ali ništa ne isključuje ukoliko ne izdejstvuje promjene koje želi, prenio je Rojters.

Anketa agencije "Ju gov", u kojoj je između 17. i 22. septembra učestvovala 2.781 odrasla osoba, pokazuje da bi 41 odsto građana glasalo za izlazak iz EU, 38 odsto podržava ostanak, dok je 17 odsto neodlučno.

Druga anketa agencije "Survejšn" pokazuje, međutim, da su u blagom vođstvu oni koji se zalažu za ostanak u Evropskoj uniji.

Rezultati te ankete, sprovedene 21. i 22. septembra, u kojoj je učestvovalo 1.008 ljudi, ukazuju da je 43 odsto građana za ostanak u EU, dok je 40 odsto protiv. 

Neodlučnih ima, kao i u prvoj anketi, 17 odsto.

Preporučujemo za Vas