Korbin o Bleru i Bušu: 11. septembar je manipulacija Zapada

Lider Laburističke stranke, druge po snazi u Ujedinjenom kraljevstvu, iznio je taj stav u nizu tekstova u kojima je kritikovao bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i bivšeg predsjednika SAD Džordža Buša da su iskoristili napade 11. septembra da krenu u rat, piše "Telegraf"
0 komentar(a)
Džeremi Korbin, Foto: Reuters
Džeremi Korbin, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2015. 16:20h

Novoizabrani lider britanskih laburista Džeremi Korbin tvrdi da su teroristički napadi na SAD 11. septembra 2001. bili manipulacija Zapada.

On navodi da je to bila manipulacija kako bi mogao da započne rat u Avganistanu.

Korbin je to naveo u članku koji je napisao prije 12 godina, a danas su ga objavili britanski mediji.

Lider Laburističke stranke, druge po snazi u Ujedinjenom kraljevstvu, iznio je taj stav u nizu tekstova u kojima je kritikovao bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i bivšeg predsjednika SAD Džordža Buša da su iskoristili napade 11. septembra da krenu u rat, piše "Telegraf".

"Istoričari će sa velikim interesovanjem proučavati manipulaciju vijestima u proteklih 18 mjeseci. Nakon 11. septembra, tvrdnje da su za napad odgovorni Bin Laden i Al Kaida iznjete su brzo i glasno. To se ubrzo pretvorilo u napad na talibane i zatim, suptilno, u promjenu režima u Avganistanu", napisao je Korbin u članku za list "Morning star" 2003.

Prije toga, on je napisao seriju tekstova u kojima se može naslutiti da prihvata teoriju zavjere o "novom svjetskom poretku".

Tako je još 1991. godine u listu "Lejbor brifing" napisao da je Zalivski rat bio prvi čin stvaranja novog svjetskog poretka, kako bi bogati i moćni mogli da održe ekonomski poredak uz "slobodno korišćenje sveg oružja".

"Cilj ratne mašine SAD je održanje svjetskog poretka kojim dominiraju banke i multinacionalne kompanije Evrope i Severne Amerike", napisao je za publikaciju "SCGN" iste godine.

Sve ovo se u javnosti pojavljuje uoči konvencije laburista na kojoj će Korbin pokušati da ujedini posvađane frakcije.

Veteran ljevice Korbin dobio je na izborima 12. septembra podršku 59,5 odsto članova i pristalica laburista, ali ima mnogo manje podrške među poslanicima Laburističke partije, od kojih je nekoliko izjavljivalo da ta stranka ne može da pobjedi na narednim izborima 2020. ukoliko se okrene ulijevo.

Bonus video: