Katalonija: Pristalicama nezavisnosti apsolutna većina

Obije secesinističke partije saopštile su ranije da će unulateralno proglasiti nezavisnost od Španije u narednih 18 mjeseci, čemu se protivi centralna vlada u Madridu navodeći da to ne dozvoljava Ustav Španije
0 komentar(a)
Katalonija, izbori, Foto: Reuters
Katalonija, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2015. 21:54h

Prema zvaničnim rezultatima današnjih parlamentarnih izbora u Kataloniji, stranke koje se zalažu za nezavisnost od Španije osvojile su apsolutnu većinu u regionalnoj skupštini.

Najveća secesionistička grupa "Zajedno za DA" (Hunts pel si), osvojila je 63 od 135 mjesta u parlamentu bogatog španskog sjeveroistočnog regiona, dok je manja ljevičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) osvojila 10 i te dvije stranke mogle bi da udruže snage, poslije pregovora.

Te dvije stranke osvojile su zajedno 73 mjesta, što je više od potrebnih 68 za apsolutnu većinu u parlamentu.

"Katalonci su glasali za nezavisnost", rekao je vršilac dužnosti regionalne vlade Artur Mas pristalicama, nakon prebrojanih 83 odsto glasova.

"Pobijedili smo", rekao je Mas pristalicama na skupu u Barseloni.

Obije secesinističke partije saopštile su ranije da će unulateralno proglasiti nezavisnost od Španije u narednih 18 mjeseci, čemu se protivi centralna vlada u Madridu navodeći da to ne dozvoljava Ustav Španije.

Baskija: Hoćemo zakonske konsultacije

Šef španskog baskijog okruga i premijer Baskije Inigo Urulu, rekao je da on želi da održi "zakonske konsultacije" o budućnosti regiona, s obzirom na to kako su danas Katalonci glasali.

"Vjerujem u mogućnost održavanja zakonskih konsultacija" o budućnosti regiona, rekao je Urkulu.

"Potreban nam je politički status za Euskadi (Baskiju)", rekao je on.

"Mi smo nacija, mi smo Baskijci, mi smo građani Evrope, sa slobodama i istorijskim pravima, mi imamo jezik, kulturu", rekao je on.

Ankete se pokazale kao tačne

Kako je pokazalo ranije istraživanje, sprovedeno posle zatvaranja birališta na parlamentarnim izborima u Kataloniji, stranke koje se zalažu za nezavisnost od Španije, su pobijedile.

Vlada Španije desnog centra premijera Marijana Rahoja, koja se protivi referendumu o otcjepljenju Katalonije, okarakterisala je plan o secesiji kao "besmislicu" i najavila njegovu blokadu na sudu.

Glasači koji su protiv nezavisnosti u Kataloniji podijeljeni su na više grupa, među kojima je i Narodna partija španskog premijera Rahoja.

Više od pet miliona ljudi imalo je pravo glasa.

Bonus video: