Premijerka oštro ruskom ambasadoru: Ni Ribentrop ni Molotov nisu Poljaci

Ambasador Andrejev izjavio je da je Poljska djelimično sama izazvala katastrofu i početak Drugog svjetskog rata
95 pregleda 8 komentar(a)
Eva Kopač, Foto: Beta/AP
Eva Kopač, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.09.2015. 10:44h

Poljska premijerka Eva Kopač oštro se danas ogradila od optužbi ruskog ambasadora u Varšavi da je Poljska sama kriva što je postala prva žrtva nacističkog Trećeg rajha i poručila ambasadoru da suviše priča a da i mala djeca znaju da ni Ribentrop ni Molotov nisu bili Poljaci.

Ambasador Rusije u Varšavi, Sergej Andrejev izjavio je sinoć poljskoj televiziji TVN24, nakon najnovijih incidenata na istoku Poljske, skidanja biste sovjetskog generala i demoliranja groblja sovjetskih vojnika u Milejčicama, da je Poljska djelimično sama izazvala katastrofu i početak Drugog svjetskog rata a to što je i Crvena armija upala 17. dana nakon Hitlerovih fašista u Poljsku i tako je sa nacistima rasparčala nazvao je obezbjeđivanjem interesa SSSR.

"Politika Poljske je dovela do te katastrofe septembra 1939. godine zato što je tokom 30-ih godina 19. vijeka Poljska blokirala pokušaje izgradnje koalicije protiv Hitlerove Njemačke. Tako da je Poljska djelimično odgovorna za katastrofu koja se tada desila", izjavio je Andrejev.

"Ambasador Rusije u posljednje vrijeme mnogo priča a ja imam utisak da uloga ambasadora treba da bude to da gradi slogu i dobre odnose između dvije zemlje. Mogu da odgovorim jednom, jakom rečenicom - čak i djeca u Poljskoj znaju da ni Ribentrop ni Molotov nisu bili Poljaci", poručila je danas poljska premijerka.

Crvena armija ušla je u istočne oblasti tadašnje Poljske, danas zapadnu Bjelorusiju i zapadnu Ukrajinu 17. septembra 1939. godine na osnovu tajnog aneksa u Paktu o nenapadanju između Hitlerove Njemačke i Staljinovog Sovjetskog Saveza, potpisanom pred rat, a poznatijem po ministrima koji su ga potpisali Pakt Ribentrop-Molotov.

Bonus video: