Sarkozi podržao ujedinjenu Španiju

"Kao prijatelj Španije, imam pravo i dužnost da kažem da bi Evropa sa podijeljenom Španijom bila oslabljena Evropa", rekao je Sarkozi, dok ga je iz prvog reda gledao španski premijer Marijano Rahoj
59 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2015. 07:31h

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi apelovao je na skupu u Barseloni da Španija ostane ujedinjena.

To je došlo u vrijeme dok se Katalonija sprema za regionalne izbore koji se smatraju i indirektnim referendumom o nezavisnosti te španske pokrajine.

"Evropi je potrebna Španija, ujedinjena Španija, jaka Španija, Španija koja stoji uspravno", rekao je Sarkozi na završnom skupu španske vladajuće Narodne stranke održane u kongresnom centru u Barseloni, uoči regionalnih izbora u nedjelju, prenijela je agencija Frans pres.

"Kao prijatelj Španije, imam pravo i dužnost da kažem da bi Evropa sa podijeljenom Španijom bila oslabljena Evropa", rekao je Sarkozi, dok ga je iz prvog reda gledao španski premijer Marijano Rahoj.

Bivši predsjednik Francuske, za koga se očekuje da će se kandidovati i na predsjedničkim izborima 2017. godine, dodao je da "izbori u nedjelju nisu samo problem Španije i Katalonije".

"To je problem čitave Evrope, kojoj je potrebna vaša jedinstvenost", rekao je Sarkozi.

Predsjednik regionalne vlade Katalonije Artur Mas je u intervjuu AFP-u ove nedjelje izjavio da će eventualnu pobjedu svoje nacionalističke alijanse na izborima u nedjelju smatrati jednakom glasu za nezavisnost.

Ukoliko pobijedi na izborima, Mas je obećao da će obijelodaniti mapu puta prema nezavisnosti Katalonije do 2017. godine.

Najnovije ankete pokazuju da bi Mas i njegovi secesionistički saveznici mogli da osvoje većinu u parlamentu Katalonije i gotovo polovinu ukupnog broja glasova.

Bonus video: