Počeli pregovori EU, Ukrajine i Rusije o gasu

Izvor je potvrdio da "svi učesnici pregovora nastoje da se danas potpiše konačni sporazum o cijeni i uslovima ruskih isporuka gasa i o tranzitu".
1 komentar(a)
Gasovod, Foto: Shutterstock
Gasovod, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.09.2015. 19:59h

Trilateralni pregovori o gasu između Rusije, Evropske Unije (EU) i Ukrajine počeli su večeras u Briselu, izjavio je jedan izvor iz evropske delegacije za rusku agenciju Tas.

"Poslije bilateralnih razgovora između Evropske komisije sa delegacijama Rusije i Ukrajine, počeo je trilateralni sastanak", rekao je taj izvor.

Kako prenosi ruska agencija, izvor je potvrdio da "svi učesnici pregovora nastoje da se danas potpiše konačni sporazum o cijeni i uslovima ruskih isporuka gasa i o tranzitu".

U međuvremenu, rusko Ministarstvo energetike još nije službeno potvrdilo da su pregovori počeli, napominje Tas.

Ruska agencija je ranije javila da ukrajinska državna gasna kompanija "Naftogaz Ukrajina" može da očekuje cijenu za ruski gas od 227,36 dolara za 1.000 kubnih metara u četvrtom kvartalu, prema vladinoj uredbi o izvoznoj carinskoj stopi.

Popust na cijenu gasa za Ukrajinu je, podsjeća Tas, iznosio 24,64 dolara za 1.000 kubnih metara, na 252 dolara, prema ugovornoj cijeni za četvri kvartal 2015.

Sada je, međutim, ugovorna cijena oko 248 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, što znači da će poput iznositi 20,64 dolara za 1.000 kubika gasa.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je, po dolasku na trilateralni sastanak, rekao da će popust na gas za Ukrajinu iznositi oko 20 dolara.

"Popust će iznositi oko 20 dolara, u zavisnosti od vrijednosti gasa. Konačna cijena za Ukrajinu je formirana na nivou cijene susjednih zemalja EU sa kojima se Ukrajina graniči", rekao je ministar.

Bonus video: