Smijenjen poslanik koji je istraživao pogibije ruskih vojnika u Ukrajini

Posljednjih meseci Klosberg je objavio nekoliko izvještaja iz svoje istrage pogibije ruskih vojnika u Ukrajini. Krajem avgusta je pretučen, poslije tajne sahrane vojnika u Pskovu kojoj je prisustvovao
0 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.09.2015. 15:58h

Skupština Regiona Pskova u sjeverozapadnoj Rusiji danas je razriješila poslanika poznatog po kritičkom stavu prema Kremlju i po istraživanju ruskog vojnog prisustva u Ukrajini.

Od 44 poslanika u Skupštini Pskova 41 je glasao za oduzimanje mandata Levu Klosbergu, jedinom pripadniku umjerene opozicione stranke Jabloko koji je među njima.

Posljednjih meseci Klosberg (52) je objavio nekoliko izvještaja iz svoje istrage pogibije ruskih vojnika u Ukrajini. Krajem avgusta je pretučen, poslije tajne sahrane vojnika u Pskovu kojoj je prisustvovao.

"Vi ste portparol Stejt departmenta (SAD), vaše srce ne kuca kao naša", rekao mu je danas Aleksej Sevastianov, jedan od poslanika vladajuće partije Jedinstvena Rusija.

Klosberg je rekao da "nije iznenađen" ishodom glasanja. "Sve je bilo unaprijed odlučeno. To je provokacija guvernera" Andreja Tourčaka, rekao je on za AFP.

Taj poslanik je nekoliko dana prije glasanja objavio članak optužujući lokalnog guvernera da je htio da ubije novinara Olega Kašina 2010. godine.

Bonus video: