Stoltenberg osudio rusko vojno prisustvo na istoku Ukrajine

Rusija kategorički negira bilo kakvu umiješanost u sukob u Ukrajini
1 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2015. 15:39h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je danas žaljenje što je Rusija zadržala "snažno vojno prisustvo" u istočnoj Ukrajini, ocijenviši da Evropska unija (EU) treba da produži sankcije toj zemlji sve dok vlasti u Moskvi ne promijene stav."Nema nikakve sumnje da u istočnoj Ukrajini postoji jako rusko prisustvo", kazao je Stoltenberg.

Na tom području se nalaze ruski vojnici i njihova oprema. Rusija i dalje obučava i podržava separatiste", rekao je Stoltenberg u intervjuu agenciji Fran pres.

Prema njegovim riječima, umiješanost Rusije u sukob na istoku Ukrajine je složena jer se "teško mogu razlikovati Rusi od separatista".

Stoltenberg je rekao da pored primirja uvedenog u februaru na prvoj liniji fronta i dalje treba uložiti napore da to primirje bude u potpunosti primijenjeno u tom dijelu Ukrajine.

"Kada nema nasilja i sukoba, lakše je učiniti napredak u primjeni mirovnog sporazuma iz Minska, kao što su povlačenje teškog naoružanja i potpuni pristup regionu posmatračima OEBS-a", rekao je Stoltenberg i podsjetio da sporazum podrazumijeva i održavanje lokalnih izbora.

Generalni sekretar NATO je dodao da EU treba da produži sankcije Rusiji, čiji rok ističe u januaru, ako ta zemlja ne promijeni "svoje ponašanje" na istoku Ukrajine.

Rusija kategorički negira bilo kakvu umiješanost u sukob u Ukrajini.

Gotovo 8.000 ljudi je poginulo od izbijanja sukoba između ukrajinskih snaga bezbjednosti i proruskih pobunjenika u aprilu 2014. godine.

Bonus video: