U slučaju nezavisnosti, Katalonci gube špansko državljanstvo

Većina ispitanika je protiv nezavisnosti ukoliko bi to značilo da Katalonija ne bi bila članica Evropske unije
1 komentar(a)
Katalonija, Foto: Shutterstock
Katalonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.09.2015. 15:57h

Katalonci neće moći da zadrže špansko državljanstvo u slučaju da se otcijepe od Španije, upozorio je danas u Madridu šef španske diplomatije Hoze Manuel Garsia-Margaljo, četiri dana prije regionalnih izbora u Kataloniji.

Pitanje nezavisnosti postalo je ključno tokom predizborne kampanje u Kataloniji, čiji su zagovarači za nezavisnost tog regiona u prednosti prema posljednjim anketama.

"Kada neki region izađe iz zemlje, jasno je da više nema pravo na državljanstvo zemlje koju je napustio", rekao je Garsia-Margaljo navodeći primjer Alžira koji je poslije nezavisnosti od Francuske izgubio pravo na francusko državljanstvo.

"Katalonija s 7,5 miliona stanovnika želi da se otcijepi i da zadrži špansko državljanstvo. To je apsurdno", ocijenio je španski ministar.

Lider katalonskih separatista Artur Mas ocijenio je ranije danas da ukoliko pobijedi na regionalnim izborima u nedjelju, Kataloniji "neće više biti potreban" referendum o nezavisnosti od ostalog dijela Španije

Mas, lider bogatog regiona na sjeveroistoku Španije, od 2012. godine bezuspješno pokušava da organizuje referendum o nezavisnosti kao Škotska koja se prošle godine izjasnila da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Konzervativna vlada španskog premijera Mariana Rahoja kategorički odbija održavanje katalonskog referenduma, zbog čega Mas želi da regionalne izbore pretvori u glasanje za nezavisnost, ocijenili su analitičari.

Prema posljednjim anketama, pristalice nezavisnosti bi mogle da dobiju većinu od 135 poslaničkih mjesta u regionalnom parlamentu.

Istraživanja uglavnom pokazuju da većina Katalonaca smatra da njihov region mora da ima pravo na referendum o nezavisnosti, ali su potpuno podijeljeni oko toga da li žele da Katalonija postane nezavisna država.

Većina ispitanika je protiv nezavisnosti ukoliko bi to značilo da Katalonija ne bi bila članica Evropske unije.

Bonus video: