Snižen kreditni rejting Francuske

73 pregleda 0 komentar(a)
Francuska, zastava, Foto: Wikipedia.org
Francuska, zastava, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 22.09.2015. 08:50h

Bonitetna agencija Moody's snizila je dugoročno kreditni rejting Francuske sa Aa1 na Aa2, uz ocjenu da će ekonomske perspektive ostati slabe do kraja decenije.

"Oporavak francuske ekonomije osjetno je sporiji u odnosu na prethodne decenije i spori rast očekujemo i u doglednoj budućnosti, mada solventnost zemlje ostaje ekstremno visoka, što opravdava ocjenu Aa2", rekli su iz Moody'sa.

Na taj način ova agencija se pridružuje ocjenama druge dvije velike bonitetne agencije koje su Francuskoj dodijelile AA ocjenu, Standard and Poor's s negativnom perspektivom, a Fitch sa stabilnom, prenosi Capital.ba.

Vlada je prošle sedmice potvrdila da će javni deficit ove godine iznositi 3,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), zatim 3,3 odsto naredne godine, uz privredni rast od jedan odsto u ovoj i 1,5 odsto u narednoj godini.

Što se tiče javnog duga, koji je na kraju prošle godine iznosio 95,6 odsto BDP-a, budžetskim planom za narednu godinu Vlada je predvidjela da će se on u toj godini stabilizovati na stopi osjetno manjoj od 100 odsto BDP-a.

Bonus video: