TEŠKE EKONOMSKE REFORME

Šta će morati da uradi nova grčka vlada: Smanjiće penzije, povećati stopu PDV-a...

Kako navodi Frans pres, od 2015. do 2021. godine u Grčkoj će biti ukinuta šema ranog penzionisanja, a za utajivače poreza su najavljene strože kazne
1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2015. 15:21h

Pred novom grčkom vladom je lista teških ekonomskih reformi dogovorenih u zamjenu za dobijanje 86 milijardi eura iz trećeg spasilačkog paketa koje su međunarodni kreditori u avgustu odobrili Atini, ocjenjuje francuska agencija Frans pres.

Već u oktobru slijedi prva revizija spasilačkog paketa kako bi se provjerilo da li Atina ispunjava uslove iz programa "gotovina za reforme".

Novi grčki parlament će, kako ocjenjuje francuska agencija, morati da revidira budžet za 2015. godinu i da uzme u obzir penzione reforme i reforme poreza na primanja, kao što je duplo povećanje poreza na prihode poljoprivrednika sa sadašnjih 13 odsto na 26 odsto do 2017. godine.

Porez na primanja građana koja su niža od 12.000 eura godišnje će progresivno rasti sa 11 na 15 odsto, dok će za primanja veća od 12.000 eura godišnje porasti sa 33 na 35 odsto. Planirano je i smanjenje vojne potrošnje, dok će vlasnici brodova morati vladi da plate dodatni porez.

Osim toga, najavljeni su novi rezovi penzija, s ciljem ostvarivanja uštede od oko 0,25 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2015. godini, i od jedan odsto BDP-a do 2016. godine.

Poslije prvobitnog julskog podizanja stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), drugo povećanje te stope bi trebalo da uslijedi u oktobru, kada će hoteli i grčka ostrva izgubiti pravo na nižu stopu PDV-a.

Kako navodi Frans pres, od 2015. do 2021. godine u Grčkoj će biti ukinuta šema ranog penzionisanja, a za utajivače poreza su najavljene strože kazne.

Grčku očekuje i liberalizacija dijela maloprodajne industrije, čime će se omogućiti prodaja ljekova u robnim kućama, kao i prodaja hljeba na drugim mkestima a ne samo u pekarama.

Zvanična Atina je, takođe, obećala da će do kraja 2017. godine prodati državne aktive vrijedne 6,4 milijarde eura, od čega će u ovoj godini prodati aktive vrijedne 1,4 milijarde eura, u narednoj godini imovinu vrijednu 3,7 milijardi eura, a u 2017. godini u vrijednosti 1,3 milijarde eura.

Na novoj vladi je i da do oktobra objavi datume za prodaju luka Pirej i Solun, zaključuje Frans pres.

Preporučujemo za Vas