Haški tribunal otvorio vrata stotinama posjetilaca

"Dan otvorenih vrata pruža priliku da se još jednom potvrdi naše partnerstvo s gradom Hagom koji je naš velikodušni domaćin tokom proteklih dvadeset godina, a takođe je i prilika da svoj rad podijelimo sa svima vama", istakao je Agijus
1 komentar(a)
Haški tribunal, Foto: Shutterstock
Haški tribunal, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.09.2015. 14:59h

Haški tribunal ugostio je 700 posjetilaca u sklopu godišnjeg Međunarodnog dana koji organizuje Opština Hag, manifestacije koja je javnosti pružila priliku da posjetama Tribunalu i drugim međunarodnim organizacijama zaviri iza kulisa međunarodnog grada mira i pravde.

Otvarajući juče tu manifestaciju, potpredsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju sudija Karmel Agijus rekao je da je u proteklih pet godina taj sud s velikim entuzijazmom učestvovao.

"Dan otvorenih vrata pruža priliku da se još jednom potvrdi naše partnerstvo s gradom Hagom koji je naš velikodušni domaćin tokom proteklih dvadeset godina, a takođe je i prilika da svoj rad podijelimo sa svima vama", istakao je on, saopštio je Haški tribunal.

Među najvažnijim događajima tokom Međunarodnog dana bilo je objašnjenje uloge međunarodnih sudija u Haškom tribunalu koje su dale sudije Kristof Flige i Alfons Ori, kao i prezentacija o krivičnom gonjenju za zlocine seksualnog nasilja pred Tribunalom koju je održala glavna pravna savjetnica Tužilaštva Tribunala Mišel Žarvi.

Tokom cijelog dana posjetioci su bili u prilici da obilaze sudnice u pratnji zaposlenih, gledaju projekcije dokumentarnih filmova i razgledaju materijal iz arhiva Tribunala, a sudsko osoblje je bilo na raspolaganju da posjetiocima odgovara na pitanja i predstavi rad i dostignuća Tribunala, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da se bliži okončanje mandata Haškog tribunala, taj sud pozdravlja prilike poput Haškog međunarodnog dana kako bi promovisao bolje razumevanje svog rada, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: