"SITUACIJA JE VEOMA KRHKA"

Stoltenberg: Uprkos primirju u Ukrajini, Rusija šalje oružje pobunjenicima

Stoltenberg je razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom koji je priznao da njegova zemlja nije trenutno spremna da postane članica NATO
3 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Petro Porošenko, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2015. 16:44h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas, prvog dana posjete Ukrajini, da Rusija i dalje "šalje oružje separatistima" koji se bore protiv ukrajinske vlade uprkos primirju.

"Situacija je veoma krhka. Rusija i dalje podržava separatiste, snabdijeva ih oružjem, vojnicima i drugom opremom, i pruža podršku u obuci", kazao je Stoltenberg, prenijela je agencija AFP.

Stoltenberg je razgovarao sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom koji je priznao da njegova zemlja nije trenutno spremna da postane članica NATO.

"Trenutne reforme u Ukrajini su 99 odsto u skladu sa zahtjevima NATO. Da li je Ukrajina spremna da sada postane članica NATO? Odgovor je ne. Moramo za to da se pripremimo. Da li je NATO spreman da primi Ukrajinu kao članicu? Ne", kazao je Porošenko poslije razgovora sa Stoltenbergom, prenijela je agencija Tas.

Ovo je prva posjeta Stoltenberga Ukrajini.

Kako je predviđeno, Stoltenberg će sjutra prisustvovati sastanku ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Najavljujući posjetu Stoltenberga, ukrajinski ministar inostranih poslova Pavlo Klimkin je početkom mjeseca izjavio da šef NATO dolazi u okviru napora za rješavanje sukoba proruskih pobunjenika i vladinih snaga.

"To bi bila simbolična prva posjeta", rekao je Klimkin novinarima, prilikom posjete sjedištu NATO u Briselu.

Klimkin je rekao da će njegova vlada "u potpunosti iskoristiti potencijal posjete" da učvrsti veze i ojača saradnju sa NATO.

Preporučujemo za Vas