Šulc se nada dogovoru o izbjeglicama

Ministri će drugi put u posljednjih osam dana raspravljati o planu Evropske komisije o relokaciji oko 160.000 izbjeglica iz kampova u Grčkoj, Italiji i Mađarskoj na osnovu obaveznih kvota koja je odredila Evropska komisija
51 pregleda 0 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2015. 07:34h

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je da očekuje od ministara unutrašnjih poslova Europske unije da se slože oko dobrovoljne šeme raspoređivanja 160.000 migranata na sastanku u utorak.

"Biće rasprava ali će na kraju doći do dogovora o raspodjeli 160.000 migranata", rekao je Šulc za njemački radio Dojčlandfunk.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je ostale evropske čelnike da prihvate zajedničku odgovornost u najgoroj migracionoj krizi na kontinentu od Drugog svjetskog rata.

Ministri će drugi put u posljednjih osam dana raspravljati o planu Evropske komisije o relokaciji oko 160.000 izbjeglica iz kampova u Grčkoj, Italiji i Mađarskoj na osnovu obaveznih kvota koja je odredila Evropska komisija.

Taj plan je prošle nedjelje izazvao žestok otpor grupe zemalja iz srednje i istočne Evrope, koje ne žele da im Brisel diktira koliko će izbjeglica primiti.

O istoj temi u Briselu će u srijedu razgovarati i šefovi država i vlada, na vanrednom samitu koji je sazvao predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Bonus video: