Slovenija: Obustavljen željeznički saobraćaj zbog izbjeglica

Nakon što je dovršila ogradu na granici sa Srbijom, Mađarska sada postavlja ograde i na granicama sa Hrvatskom i Rumunijom, što je pogoršalo odnose Mađarske sa tim zemljama pošto one smatraju da se time na njih stavlja nepravedno veliki teret velikog priliva izbeglica
65 pregleda 0 komentar(a)
šine, željeznica (Novina)
šine, željeznica (Novina)
Ažurirano: 20.09.2015. 16:01h

Slovenačke željeznice obustavile su danas potpuno međunarodni saobraćaj na graničnim prelazima sa Hrvatskom.

Željeznički saobraćaj obustavljen je i na graničnim prelazima sa Srbijom i Mađarskom, objavile su danas Hrvatske željeznice.

Granični prelaz Horgoš 1 jutros su otvorili mađarski i srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovič i Šandor Pinter.

Mađarska je početkom sedmice odlučila da zbog migrantske krize na mjesec zatvori taj granični prelaz.

"U probelmu se vidi ko je pravi prijatelj, a ovde smo svi bili u problemu i riješili smo ga kao prijatelji", kazao je Pinter.

Stefanović je rekao da su izazaovi migrantske krize i dalje prisutni, ali da su robni i putni saobraćaj najvažniji za obje zemlje i da je ekonomija nešto od čega svi zavise.

“Kao dobre komšije pokazali smo riješenost i sposobnost da odgovorno upravljamo našim zemljama u kriznim situacijama i zahvaljujem gospodinu Pinteru i mađarskoj Vladi na brzoj rekaciji i volji da zajednički riješimo ovaj problem", rekao je Stefanović.

On je dodao i da su na Horgošu 2 obezbijedili kompletnu registraciju migranta, ali da je Horgoš 1 svakako bio prioritet.

Nakon što je dovršila ogradu na granici sa Srbijom, Mađarska sada postavlja ograde i na granicama sa Hrvatskom i Rumunijom, što je pogoršalo odnose Mađarske sa tim zemljama pošto one smatraju da se time na njih stavlja nepravedno veliki teret velikog priliva izbeglica, prenose agencije.

Rumunski ministar spoljnih poslova,Bogdan Auresku, nazvao je zatvaranje granica "autističnim i neprihvatljivim činom" kojim se krši duh Evropske unije.

Šef mađarske diplomatije, Peter Sijarto, odgovorio je da se očekivalo više skromnosti od ministra spoljnih poslova čiji premijer trenutno iščekuje suđenje, misleći time na optužbe sa korupcijom sa kojima se suočava premijer Viktor Ponta.

"Mi smo država starija od hiljadu godina, koja je kroz svoju istoriju mnogo puta morala da brani ne samo sebe, već i Evropu. Ovako će ubuduće biti, sviđalo se to rumunskom šefu diplomatije ili ne", istakao je Sijarto.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je rumunskog ambasadora sjutra na konsultacije povodom najnovijeg razvoja događaja.

Bonus video: