Tatari blokadom protiv ruske aneksije Krima

"Naš cilj je okončavanje okupacije Krima i obnova tetirorijalnog integriteta Ukrajine", izjavio je tatarski poslanik u ukrajinskom parlamentu Refat Čubarov
618 pregleda 4 komentar(a)
Krimski Tatari, Foto: Beta-AP
Krimski Tatari, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.09.2015. 14:30h

Nekoliko stotina krimskih Tatara i aktivista ekstremističkog pokreta "Desni sektor" proglasilo je danas blokadu ukrajinske robe na poluostrvu Krim u znak protesta zbog pripajanja Krima Rusiji prije više od godinu dana.

Demonstranti su betonskim barijerama spriječili prolazak stotina kamiona ka Ukrajini, ali putnička vozila prolaze.

Demonstranti koji se žestoko protive ruskoj aneksiji Krima, protestuju i zbog kršenja ljudskih prava na tom poluostrvu.

"Naš cilj je okončavanje okupacije Krima i obnova tetirorijalnog integriteta Ukrajine", izjavio je tatarski poslanik u ukrajinskom parlamentu Refat Čubarov.

Krimski Tatari traže da Rusija oslobodi "ukrajinske političke zatvorenike", među kojima su pilot Nađa Savčenko i reditelj Oleg Sencov.

Krimski Tatari su prošle godine bojkotovali referendum o nezavisnosti Krima koji je bio uvod u aneksiju.

Tatari, etnički bliski Turcima, i uglavnom muslimani, kolektivno su deportovani s Krima u Sibir 1944. godine za vrijeme sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Džugašvilija - Staljina. Za tri dana tada je protjerano više od 190.000 krimskih Tatara.

Krimski Tatari su počeli da se vraćaju u postojbinu tek krajem 1980-ih, s raspadom Sovjetskog Saveza. To stanovništvo, međutim, brzo raste u poređenju sa ostarelim ruskim stanovništvom, a integracija Tatara je dugoročan problem Kremlja.

Bonus video: