Cipras o izborima: U nedjelju još jedan ključan referendum

Ankete pokazuju gotovo izjednačene rezultate dva glavna takmaca - Sirize i Nove Demokratije, koje svaka uživaju po 28 odsto glasova među ispitanicima, dok se krajnje desničarska Zlatna zora, sa oko šest odsto glasova, i stranka PASOK lijevog centra utrkuju za treće mjesto, a prate ih komunistička partija KKE i centristička To Potami, prenosi Rojters
2 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2015. 17:06h

Predstojeći izbori u Grčkoj su novi referendum na kom će biti odlučeno da li će Grčka krenuti naprijed ili će nazadovati, izjavio je večeras u Atinu lider Sirize i bivši premijer Aleksis Cipras.

"U nedjelju nam predstoji još jedan odlučujući referendum. Glasačka dilema glasi - da li će Grčka nazadovati ili ćemo zajedno da nastavimo sa sprovođenjem velikog napora započetom u januaru i da obnovimo dostojanstvo zemlje", poručio je Cipras okupljenim pristalicama na Sintagmi.

"Da li želimo Evropu štednje ili solidarnosti i demokratije? Rezultat glasanja biće ključna poruka Evropi", kazao je on.

Cipras je pozvao mlade glasače da izađu na izbore, a pristalice ljevice da ne dozvole povratak ekstremne neoliberalne desnice koja želi da se osveti.

Kako je prenijela grčka agencija ANA, Cipras je naglasio da je siguran da će njegova partija dobiti treći mandat i komotnu većinu da bi nastavila sa naporima da promijeni Grčku.

"Želja naroda za životom, pravdom i dostojanstvom, ne može postati prošlost", rekao je Cipras.

U Grčkoj se u nedjelju održavaju vanredni parlamentarni izbori, a sudeći prema anketama, ishod će biti neizvijestan s obzirom na "mrtvu trku" u glasovima koje Grci namjeravaju da daju radikalno ljevičarskoj Sirizi i konzervativnoj Novoj demokratiji, ali ko god da pobijedi - imaće ograničen prostor za manevrisanje.

Ne očekuje se da će ijedna stranka imati dovoljan broj glasova, što je oko 38 odsto, da bi osvojila većinu u 300-članom parlamentu, što znači da je koalicija gotovo izvijesna.

Grci treći put ove godine izlaze na birališta, poslije parlamentarnih izbora u januaru koji su na vlast doveli lidera Sirize, sada već bivšeg premijera Ciprasa, i julskog referenduma na kojem su glasači jasno i glasno odbacili predloge stranih kreditora o reformama, mada ih je Ciprasova vlada malo kasnije usvojila.

Pošto mu je naglo opala podrška u redovima Sirize, koja se pocijepala na dva dijela pošto se radikalno ljevičarska frakcija suprotstavila novom paketu strane pomoći, Cipras je krajem avgusta podnio ostavku kako bi bili održani vanredni izbori iz kojih bi, kako se nada, mogao da izađe sa snažnijim mandatom birača.

Ankete pokazuju gotovo izjednačene rezultate dva glavna takmaca - Sirize i Nove Demokratije, koje svaka uživaju po 28 odsto glasova među ispitanicima, dok se krajnje desničarska Zlatna zora, sa oko šest odsto glasova, i stranka PASOK lijevog centra utrkuju za treće mjesto, a prate ih komunistička partija KKE i centristička To Potami, prenosi Rojters.

Među oko 15 odsto Grka koji kažu da još nisu odlučili za koga će glasati u nedjelju ima mnogo bivših podržavalaca Sirize, koje Cipras sada pokušava da pridobije vrstom ljevičarske retorike koja ga je dovela na vlast u januaru, te u novom izbornom programu Sirize piše da je sporazum o paketu pomoći bio "proizvod ucjene bez presedana".

Bonus video: