UKRAJINSKO TUŽILAŠTVO REAGOVALO

Putin i Berluskoni pili vino iz 1775. godine

Ukrajinski tužioci su saopštili da su pokrenuli proces zbog „velike zloupotrebe imovine“
25 komentar(a)
Berluskoni, Putin, Foto: Reuters
Berluskoni, Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2015. 12:39h

Ukrajinsko tužilaštvo je pokrenulo proces u vezi sa „incidentom“ u kojem je direktorka krimske vinarije Masandra otvorila 240 godina staru bocu vina za ruskog predsjednika Vladimira Putina i bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

Putin i njegov dugogodišnji prijatelj Berluskoni su prošlog vikenda bili na Krimu, gdje su obišli znamenitosti i čuvenu vinariju, nacionalizovanu nakon pripajanja Rusiji poluostrva 2014. i poznatoj po kolekciji od preko milion flaša.

Vino je, kao piše Radio Slobodna Evropa, proizvedeno u 18. vijeku tokom vladavine Katarine Velike a na Krim ga je donio grof Mihail Voroncov. Grof, ljubitelj vina, bio je generalni guverner Krima više od dvije decenije početkom 19. vijeka.

Ukrajinski tužioci su saopštili da su pokrenuli proces zbog „velike zloupotrebe imovine“.

Ruski list „Vedomosti“ je javio da je Berluskoni tokom obilaska vinarije pitao može li da proba vino.

Pozivajući se na očevica, nova proruska direktorka Masandre Janina Pavlenko je otvorila flašu vina „heres de la frontera“ iz 1775. godine. Tužioci su kazali da flaša vrijedi više od 90.000 dolara, prenio je RFE/RL.

U vrijeme aneksije Krima, vinarija je imala pet flaša čuvenog Voroncovljevog šerija. Dvije su prodate na aukciji kuće Sotbi 1990. i 2001.

Evropska unija je u junu 2014. uvela sankcije Masandri.