EU upozorila Kataloniju

On je objasnio da će novouspostavljena nezavisna država automatski biti smatrana "trećom zemljom" i da će morati da prođe cio pristupni proces da bi ušla u EU
5 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2015. 14:28h

Portparol Evropske komisije Margaritas Šinas upozorio je danas Kataloniju da će, u slučaju otcijepljenja od Španije, biti automatski isključena iz Evropske Unije i da će morati da se kandiduje za članstvo.

"Ako dio države članice prestane da bude dio te države i proglasi nezavisnost, pakt EU će prestati da važi na toj teritoriji", kazao je Šinas odgovarajući na novinarsko pitanje na konferenciji za medije u Briselu.

On je objasnio da će novouspostavljena nezavisna država automatski biti smatrana "trećom zemljom" i da će morati da prođe cio pristupni proces da bi ušla u EU.

Katalonska vlada priprema referendum o otcijepljenju koji Madrid smatra ilegalnim, a ankete pokazuju da će većina glasati za nezavisnost.

Slična upozorenja su iz Brisela stizala i ranije, a upućena su i Škotskoj uoči tamnošnjeg referenduma o otcijepljenju od Velike Britanije.

Bonus video: