Litvanija pojačala kontrole granica s Poljskom, Njemačka s Češkom

Pojačane kontrole na granici s češkom u okolini Drezdena uvela je i Njemačka isto tako bez obnavljanja klasičnih graničnih kontrola a češki premijer izrazio je razumijevanje za takav potez Berlina
169 pregleda 0 komentar(a)
Granični prelaz Rafa, Foto: Reuters
Granični prelaz Rafa, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2015. 13:01h

Litvanija je danas ne obnavljajući klasične granice pooštrila kontrole i pojačala patrole na granici s Poljskom u strahu da će izbjeglice odabrati novu trasu, iz Poljske u Skandinaviju, a pojačane kontrole uvela je i Njemačka blizu Drezdena na granici s Češkom.

"Mijenjaju se trase, pojavljuju se novi pravci. Dosad smo imali migraciju s istoka na zapad i probleme smo imali uglavnom s Vijetnamcima. Sada se pojavila migracija s juga na sjever", kazao je šef litvanske Pogranične straže Renatas Požela, javlja poljska televizija TVN24.

Na ovakav korak litvanske vlasti odlučile su se i stoga što je litvanska policija zadržala u posljednje dvije sedmice nekoliko desetina Iračana koji su nelegalno ušli iz Poljske u nastojanju da preko Litvanije dođu do Švedske.

"Nismo obnovili prave granične kontrole, ali pooštravamo mjere uzimajući u obzir trenutnu situaciju", kazao je Požela.

Pojačane kontrole na granici s češkom u okolini Drezdena uvela je i Njemačka isto tako bez obnavljanja klasičnih graničnih kontrola a češki premijer Bohuslav Sobotka izrazio je razumijevanje za takav potez Berlina i rekao da je to nastavak prethodnih privremenih mjera Njemačke na granicama zbog priliva izbjeglica.

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec kazao je tim povodom danas da Češka neće recipročno pojačavati kontrole na toj granici zato što je apsurno da bi neko od izbjeglica htio nelegalno da pobjegne iz Njemačke u Češku.

"Pametnije je da ostavimo policajce na granici sa Austrijom", kazao je Hovanec.

Bonus video: