BEZ PREBACIVANJA ODGOVORNOSTI

Han: Zapadni Balkan nije parking za migrante

“Zemlje Zapadnog Balkana nisu izvor problema koje imamo sa migrantima, nego tranzitne enklave unutar EU”, kazao je Han na konferenciji za medije u Briselu i podsjetio da migrant moraju da prođu kroz najmanje jednu članicu EU pre nego što dođu u region
0 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2015. 14:07h

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han upozorio je danas članice Evropske unije da ne prebacuju odgovornost za prihvat izbjeglica na zemlje Zapadnog Balkana i da one ne smiju postati “parking za migrante”.

“Zemlje Zapadnog Balkana nisu izvor problema koje imamo sa migrantima, nego tranzitne enklave unutar EU”, kazao je Han na konferenciji za medije u Briselu i podsjetio da migrant moraju da prođu kroz najmanje jednu članicu EU pre nego što dođu u region.

On je upozorio da je politička i socijalna situacija u tom regionu još krhka i da je obaveza EU da pomogne, a ne da dodatno opterećuje Srbiju, Makedoniju i druge zemlje na ""balkanskom putu".

"Zapadni Balkan ne smije postati parking, odnosno ničija zemlja za odlaganje izbjeglica”, kazao je on i dodao da su sada potrebne “hladne glave, a ne usijana retorika”.

On je na pitanje da li Mađarska, prema ugovoru o readmisiji koji Srbija ima sa EU, ima zakonsko pravo da vraća migrante kojima nije dato pravo na azil u Srbiju, Han je rekao da na to ne može da odgovori kao pravnik, nego kao političar.

“Naša obaveza je da pomognemo, a ne da prebacujemo naše probleme na njih", podvukao je on.

Komesar je podsjetio da je EU od 2007. godine do danas izdvojila 54 miliona evra pomoći Srbiji za rješavanje pitanja migracija i azila, što je cifra koja uključuje i planirane projekte.

On je pozvao zemlje članice koje nisu izmirile obaveze prema EU fondovima da to što pre učine i da ulože dodatna sredstva, jer je reč o dosad nezabiljleženoj akutnoj krizi.

"Ponekad mislim da nas (članice) doživljavaju kao bankomat. Naši fondovi su ograničeni i u njih mora da se ulaže, a ne samo da se vadi", rekao je Han i ponovio jučerašnje upozorenje da nesloga i manjak solidarnosti dovode do toga da se unutar EU dižu "nevidljive gvozdene zavese". To je, kazao je, neprihvatljivo.

"Držim u kancelariji komad gvozdene zavjese, sa žićane ograde koja je do 1989. stajala između Austrije i Mađarske, da me podsjeća koliko je važno sačuvati slobodu kretanja u Evropi", rekao je i dodao da će se svim sredstvima boriti za opstanak Šengenskog sporazuma.

Preporučujemo za Vas