Valensa traži sastanak sa Putinom da "razgovaraju kao ljudi"

"Rusija može da ima neke svoje interese, ali dužna je da postupa drugačije - pomoću intelekta a ne tenkova i osvajanja teritorija. I tada bi svi na kolenima dopuzili do Rusije. I Krim. Rusija može i treba da bude atraktivna država", rekao je Valensa
78 pregleda 4 komentar(a)
Leh Valensa, Foto: Reuters
Leh Valensa, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2015. 12:15h

Bivši poljski predsjednik Leh Valensa izjavio je da će tražiti sastanak s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom da kao ljudi razgovaraju argumentima zato što je Rusija Evropi potrebna, pošto bez nje ni stari kontinent ni svijet ne mogu da se pomakanu nijedan korak, javljaju danas poljski mediji.

U intervjuu čiji dio objavljuje danas ruska Nezavisimaja gazeta, Valensa se ponudio kao posrednik u bilo koje doba dana i noći kad god Putin bude spreman da sjednu i razmotre kako da se riješi kriza i zatezanje odnosa Moskve i Zapada.

"Želim da zamolim Vladimira Putina da se sastanemo i razgovaramo. Ne da se ubjeđujemo već da iznesemo argumente koji će dozvoliti da se na problem pogleda drugačije", kazao je Valensa i dodao da ne zna da li će Putin pristati da se s njim sretne, ali da je na njemu svakako da proba.

Bivši predsjednik, dobitnik Nobelova nagrade za mir, poručio je u intervjuu ruskom listu da je kompromis moguć, akoo Rusija bude spremna za dijalog a Evropa bude spremna da poštuje interese Rusije.

"Rusija može da ima neke svoje interese, ali dužna je da postupa drugačije - pomoću intelekta a ne tenkova i osvajanja teritorija. I tada bi svi na kolenima dopuzili do Rusije. I Krim. Rusija može i treba da bude atraktivna država", rekao je Valensa.

Bivši poljski predsjednik kao posrednik između Rusije i Zapada želi da razgovara, kako je kazao, o integraciji Rusije s Evropom ili Evrope s, Rusijom, kako je kome volja.

"Šta će to sve Rusiji? I šta će to nama? Treba ubijediti Putina da mu nije potreban poraz već pobjeda. Moja dužnost je da s njim porazgovaram i ubijedim ga, ne pobijedim. Jer šta ima da ga pobeđujem ako mi se on sviđa", rekao je Valensa.

Bonus video: