RUSKA VALUTA BILJEŽI RAST

Rublja jača sedam odsto od najnižeg nivoa

Analitičari smatraju da je za oporavak rublje zaslužna reakcija investitora na trenutna globalna previranja zbog ekonomske situacije u Kini, moguće Fed-ovo podizanje kamatne stope, kao i pretjerano reagovanje na pojeftinjenje nafte, prenose agencije
75 pregleda 0 komentar(a)
rublja, Foto: Reuters
rublja, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 18:33h

 Ruska rublja ojačala je na Moskovskoj berzi, gdje se u srijedu trgovalo po kursu 65,66 RUB za jedan američki dolar, odnosno 73,98 za euro.

 Ruska valuta ojačala je sedam odsto od 24. avgusta, kada je bila na najnižem nivou u odnosu na američki dolar, od 71 RUB za jedan USD.

 Analitičari smatraju da je za oporavak rublje zaslužna reakcija investitora na trenutna globalna previranja zbog ekonomske situacije u Kini, moguće Fed-ovo podizanje kamatne stope, kao i pretjerano reagovanje na pojeftinjenje nafte, prenose agencije. 

 Stručnjaci tvrde da je na skok ruske valute uticlo i to što su ruski naftni giganti, Lukoil i Rosneft, čiji su ugovori vezani za američki dolar, počeli da kupuju rublje. 

 Istovremeno, aktivnost na globalnim tržištima tapka u mjestu u iščekivanju sjutrašnje odluke Feda o tome hoće li povećati kamatne stope ili će one ostati nepromijenjene.

 Tržišta se klade na to da neće doći do prvog podizanja američkih kamata u devet godina, pa je danas trgovanje poraslo.

Preporučujemo za Vas