Rusija demantovala Ahtisarija: Nijesmo predlagali plan za smjenjivanje Asada

Ahtisari je rekao da su SAD, Velika Britanija i Francuska bile uvjerene da će sirijski lider brzo pasti s vlasti, pa su ignorisali predlog
0 komentar(a)
Dmitrij Peskov, Foto: Beta-AP
Dmitrij Peskov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 16.09.2015. 13:25h

Kremlj je danas demantovao da je Rusija 2012. predlagala plan smjenjivanja sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, kako je rekao bivši finski predsjednik Marti Ahtisari.

"Još jednom da ponovim, Rusija se ne bavi smjenama režima", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ahtisari je rekao da je Rusija prije više od tri godine predložila da se Asad povuče s vlasti u okviru mirovnog sporazuma, ali je to Zapad odbio smatrajući da će on ionako brzo pasti s vlasti.

Britanski list Gardijan (The Guardian) prenio je juče da je bivši finski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir u februaru 2012. razgovarao s ambasadorima pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i da je tada, prema njegovim riječima, ruski ambasador Vitalij Čurkin izložio plan u tri tačke prema kojem bi Asad prepustio vlast poslije početka mirovnih pregovora vlasti i opozicije.

Ahtisari je rekao da su SAD, Velika Britanija i Francuska bile uvjerene da će sirijski lider brzo pasti s vlasti, pa su ignorisali predlog.

Njega je 2012. grupa bivših svjetskih lidera, poznata kao Stariji, poslala je da se sastane s predstavnicima stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i da razgovara o rješenju za Siriju.

On je rekao da mu je Čurkin predložio plan u tri tačke - ne davati oružje opoziciji, dijalog opozicije i Asada, naći "elegantan" način da se Asad povuče.

Bonus video: