Obustavljena željeznica od Salcburga do Njemačke

Austrija je počela jutros selektivne kontrole vozila na tri glavna granična prelaza s Mađarskom u pokušaju da uvede neki redu u prilivu izbjeglica i migranata iz te zemlje
0 komentar(a)
Austrija granica, Foto: Reuters
Austrija granica, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.09.2015. 10:00h

Na zahtjev njemačkih vlasti obustavljen je u oba smjera željeznički saobraćaj između austrijskog grada Salcburga i Njemačke, saopštila je danas austrijska željeznička kompanija OeBB.

Dodatne provjere na granici izazvale su pomjeranja i odlaganja na toj pruzi od Salcburga, posljednjeg austrijskog grada na putu za Njemačku za mnoge od hiljada izbjeglica koji su preko jugoistočne Evrope pohrlili posljednjih sedmica u Evropu.

Predstavnica OeBB je rekla da detalji razloga za obustavljanje željezničkog saobraćaja na toj dionici za sada nisu dostupni, prenio je Rojters.

Austrija je počela jutros selektivne kontrole vozila na tri glavna granična prelaza s Mađarskom u pokušaju da uvede neki redu u prilivu izbjeglica i migranata iz te zemlje.

Austrijska policija je međutim navela da je od juče, kada su u Mađarskoj stupile na snagu nove strože mjere o prijemu migranata, samo 100 migranata prešlo austrijsku granicu, prenosi agencija Frans pres.

U ponedjeljak, dan prije poćetka primjene novih mjera, rekordnih 20.000 migranata je prešlo u Austriju.

Policija je navela da kontrole koje su počele rano jutros mogu da se prošire na 10 prelaza i da će vozila biti selektivno zaustavljana za provjeru pasoša i drugih putnih dokumenata.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Miki-Lajtner rekla je da Sirijci i drugi ljudi koji su u opasnosti u svojim zemljama mogu i dalje da traže azil u Austriji. Ona je rekla da će oni takođe bti slobodni da nastave put do Njemačke kao i do sada.

Evropska komisija je juče odobrila Austriji da uvede privremene granične kontrole zbog migrantske krize. Austrija je navela da će kontrole biti uvedene "postepeno" i da će biti "ograničene".

Njemačka, glavna destinacija za migrante, uvela je granične kontrole 13. septembra.

Bonus video: