Oporavak tržišta nekretnina u eurozoni

U analizi ECB podsjeća da je sličan oporavak bio zabilježen u periodu od 2009. do 2010. godine ali se nije održao zbog posljedica dužničke krize u eurozoni
0 komentar(a)
nekretnine, stanovi, kuća, hiljadu plus, Foto: Shutterstock
nekretnine, stanovi, kuća, hiljadu plus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2015. 06:52h

Cijene nekretnina u eurozoni krenule su uzlaznom putanjom i može se očekivati njihov dalji postupni rast, saopštila je Evropska centralna banka (ECB).

Iz ECB su ocijenili taj trend povoljnim za ekonomiju u cjelini, uz za sada zanemarljive rizike po finansijsku stabilnost.

"Najnovija kretanja cijena stambenih nekretnina u eurozoni sugerišu da je došlo do promjene trenda i da je oporavak u toku", pokazalo je istraživanje ECB-a u sklopu ekonomskog biltena.

U analizi ECB podsjeća da je sličan oporavak bio zabilježen u periodu od 2009. do 2010. godine ali se nije održao zbog posljedica dužničke krize u eurozoni.

"Aktuelni uspon cijena nekretnina u eurozoni čini se održivim", navodi se u izvještaju.

Iz ECB su dodali i da rast cijena do sada nije bio praćen značajnim povećanjem realnog kreditiranja domaćinstava.

"Izostanak ubrzanog rasta kreditiranja ograničava rizike po finansijsku stabilnost povezane s rastom cijena nekretnina", dodalis u iz ECB-a.

Takav razvoj situacije će, kako su ocjenili, biti pozitivan jer su pojedine privrede eurozone, posljednjih godina bila snažno pogođene upravo pucanjem "balona" na tamošnjim tržištima nekretnina.

"Oporavak cijena nekretnina u eurozoni čini se relativno raširenim i obuhvata više grupa zemalja", navodi se u izvještaju.

Snažnije tržišta nekretnina, kako se dodaje, može rezultirati jačanjem povjerenja potrošača i njihove potrošnje.

"Duži period rasta cijena nekretnina, ili očekivanja da će do njega doći, domaćinstva bi mogla protumačiti kao trajno povećanje bogatstva, što bi posljedično moglo dovesti do snažnije potrošnje kroz njihovu sklonost da manje štede a više se zadužuju, i time do snažnijeg privrednog rasta", zaključuje se u izvještaju.

Bonus video: