EK: Odluka Austrije u skladu sa pravilima i privremena

Privremeno ponovno uvođenje pograničnih kontrola među zemljama šengenskog prostora je vanredna mogućnost koja je izričito predviđena i regulisana Šengenskim graničnim Kodeksom, saopštila je Evropska komisija
0 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2015. 05:28h

Evropska komisija sinoć je saopštila da su je austrijske vlasti obavijestile o odluci da od 16. septembra privremeno ponovo uvedu kontrolu na svojoj granici sa zemljama Evropske unije, i da je ta odluka u skladu sa pravilima Šengenskog ugovora.

Kako se navodi u saopštenju, Austrija zbog izbjegličke krize planira u prvom redu da uvede kontrolu na granici sa Mađarskom, ali i sa Italijom, Slovenijom i Slovačkom.

Privremeno ponovno uvođenje pograničnih kontrola među zemljama šengenskog prostora je vanredna mogućnost koja je izričito predviđena i regulisana Šengenskim graničnim Kodeksom, saopštila je Evropska komisija.

Komisija je ocijenila da sadašnja situacija u Austriji po svemu odgovara situacijama predviđenim tim pravilnikom.

Dodaje se da će komisija podrobno pratiti situaciju i o njoj obavještavati Evropski parlament i Savjet EU, a je cilj tih napora da se obezbijedi što brži povratak na normalni šengenski sistem otvorenih granica među članicama šengenskog prostora.

Ističući da su mjere Austrije, kao i one koje je 13. septembra uvela Njemačka po svojoj prirodi privremene, Evropska komisija je ocijenila sadašnja situacija dodatno naglašava potrebu da se što prije postigne dogovor i hitno sprovedu mjere koje je komisija predložila u cilju rješavanja izbjegličke krize.

Bonus video: