Jakunjin: Kriza još najmanje dve godine

Analitičari u Moskvi kažu da je Jakunjinova sjmena sa čela Ruske željeznice znak borbe za vlast u krugu oko Putina pošto se smanjuju resursi, i koji predviđaju da će biti još smjen
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Vladimir Jakunjin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Vladimir Jakunjin, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2015. 15:59h

Bivši šef ruske željeznice i blizak saradnik ruskog predsjednika, Vladimir Jakunjin izjavio je da će ekonomska kriza u Rusiji trajati još najmanje dvije godine zbog sankcija Zapada.

U prvom intervjuu za zapadne medije od prošlog mjeseca kada je smijenjen, Jakunjin je optužio SAD da su uvele sankcije kako bi spriječile da Rusija i Evropa bliže ekonomski sarađuju.

"Saradnja Evrope i Rusije će donijeti novi moćni izvor privrednog razvoja", rekao je Jakunjin za Asošiejtid pres, dodajući da su SAD protiv toga.

Posle ruske aneksije Krima u martu 2014, SAD i Evropska unija su uvele sankcije Moskvi, a Jakunjin je bio umeđu bliskim saradnicima predsjednika Vladimira Putina kojima je zabranjeno putovanje u te zemlje i zamrznuta imovina.

Na pitanje koliko će trajati kriza, na koju je pored sankcija uticao i pad cijena nafte, Jakunjin je rekao da se slaže s onima koji vjeruju da će potrajati "najmanje dvije godine".

AP navodi da analitičari u Moskvi kažu da je Jakunjinova sjmena sa čela Ruske željeznice znak borbe za vlast u krugu oko Putina pošto se smanjuju resursi, i koji predviđaju da će biti još smjena.

Jakuinjin je odbacio kritike svog destogodišnjeg upravljanja željeznicama, navodeći da su neosnovane tvrdnje o sistemskom rasipništvu i neefikasnosti.

Bonus video: