Austrija spremna da uvede graničnu kontrolu i sa Slovenijom, Italijom i Slovačkom

Putnici moraju da imaju pasoš ili neki identifikacioni dokument koji priznaje EU, ako sada odlaze u te zemlje, kao i u Švajcarsku, Njemačku ili Češku, države EU koje inače imaju otvorene granice s Austrijom
1 komentar(a)
Johana Mikl-Lajtner, Foto: Beta/AP
Johana Mikl-Lajtner, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.09.2015. 18:59h

Austrija od ponoći uvodi privremenu kontrolu granice s Mađarskom, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, dodajući da postoji mogućnost da, ukoliko bude potrebno, ta mjera bude proširena i na granice sa Slovenijom, Italijom i Slovačkom.

To bi moglo da se dogodi ako izbjeglice, koje sada ulaze u Austriju iz Mađarske, pokušaju da, u velikom broju, uđu iz drugih zemalja, dodaje se u saopštenju.

Putnici moraju da imaju pasoš ili neki identifikacioni dokument koji priznaje EU, ako sada odlaze u te zemlje, kao i u Švajcarsku, Njemačku ili Češku, države EU koje inače imaju otvorene granice s Austrijom.

U saopštenju se ne navodi da li će građani s Bliskog istoka moći da nastave putovanje, prenio je AP.

Ministarstvo navodi i da prema pravilima kontrole EU "za održavanje javnog reda", ova mjera može trajati i do šest mjeseci.

Policija u Beču ranije je saopštila da su dvije glavne željezničke stanice u tom gradu prepune izbjeglica.

U saopštenju je navedeno i da je austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner obavijestila Evropsku komisiju o ovim mjerama, prenio je Rojters.

Austrija je donijela odluku o pojačanju granične kontrole prema Mađarskoj dva dana nakon što je Njemačka uvela kontrole duž svoje granice sa Austrijom.

Bonus video: