Utopila se 22 migranta u brodolomu kod turske obale

Operacija spasavanja je još u toku, i spasioci i dalje pokušavaju da nađu preživjele
1 komentar(a)
Turska emigranti, Foto: Reuters
Turska emigranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2015. 09:43h

Najmanje 22 migranata, među kojima je četvoro djece, izgubilo je život jutros kod jugozapadne obale Turske kada je potonuo brod koji ih je prevozio ka grčkom ostrvu Kos, javila je novinska agencija Dogan.

Turska obalska straža brzo se našla na licu mjesta i uspjela je da spase 211 ljudi, koji su se ukrcali na brod u turskoj oblasti Datča, navela je agencija i dodala da nije navedeno državljanstvo migranata.

Operacija spasavanja je još u toku, i spasioci i dalje pokušavaju da nađu preživjele.

Brod se prevrnuo jutros oko 6.00 po lokalnom vremenu u međunarodnim vodama Egejskog mora, javili su turski mediji.

Posljednjih mjeseci raste broj migranata, uglavnom Sirijaca, Avganistanaca i Afrikanaca, koji pokušavaju pod opasnim uslovima da pređu Egejsko more kod jugozapadne turske obale da bi stigli do grčkih ostrva, koji su mjesto ulaska na prostor Evropske unije.

Brodolomi su česti u tom djelu Egejskog mora. Početkom mjeseca slike trogodišnjeg sirijskog dječaka Ajlana Kurdija, koji je pronađen mrtav na plaži ljetovališta Bodrum, potresle su svjetsku javnost.

U nedelju su se utopile 34 osobe, uključujući petnaestoro djece, kada se njihov brod na putu iz Turske ka Grčkoj prevrnuo kod grčkog ostrva Farmakonisi u Egejskom moru.

Grčka obalska straža je saopštila da je tokom proteklog vikenda spasila 1.429 osoba iz mora u 58 incidenata u blizini grčkih ostrva Lezbos, Hios, Samos, Agatonisi, Kos, Simi i Rodos.

Turske vlasti navele su da su spasle više od 42.000 migranata od početka 2015.

Između Bodruma i ostrva Kos svaki migrant ili izbjeglica koji želi da stigne do Grčke plati više od 1.000 dolara za jedan od najkraćih prelaza morskim putem od Turske ka Evropi.

Bonus video: