ISKORIŠTAVAO KRIZU

Ostavka počasnog konzula zbog prodaje čamaca izbjeglicama

Olkej je obavljala fukciju počasnog konzula od oktobra 2014. godine, bila je tajno snimana, pa je kasnije priznala svoje aktivnosti
0 komentar(a)
migranti, Grčka, Foto: Reuters
migranti, Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 19:17h

Francuski počasni konzul u Turskoj Fransoa Olkej podnijela je ostavku, pošto je otkriveno da je prodavala gumene čamce i prsluke za spasavanje migrantima, koji su željeli da pređu preko Mediterana do Evrope.

Francuskinja ja suspendovana u petak, pošto je televizijski izvještaj pokazao kako prodaje te stvari u svojoj prodavnici opreme za jedrenje, koju ima u turskom ljetovalištu Bodrum.

"Naš počasni konzul u Bodrumu, koji je suspendovan u petak uveče, poslije emitovanja izvještaja TV Francuska2, podnio je ostavku na mjesto generalnog konzula u Istanbulu", saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova.

Olkej je obavljala fukciju počasnog konzula od oktobra 2014. godine, bila je tajno snimana, pa je kasnije priznala svoje aktivnosti.

Ona je izjavila da će, ako ona ne proda čamce i prsluke očajnim izbjeglicama, to učiniti neko drugi, prenosi AFP.

Bodrum je glavna polazna tačka za hiljade izbjeglica koji, pošto stignu u Tursku, preduzimaju rizičan put prema grčkim ostrvima, zbog nade da će stići do boljeg života u Evropi.

Počasni konzuli koji obavljaju svoju dužnost besplatno, uživaju poseban status koji im omogućava da obavljaju i neki profesionalni posao za pare, jer oni nisu profesionalne diplomate.