NAČELNO O PRERASPODJELI IZBJEGLICA

Ministri EU: Oštra kontrola granica i migranata

Francuska i Njemačka zatražile da sve članice EU prihvate preraspodjelu 160.000 izbjeglica iz ratova koje su već u EU, uz efikasan nadzor spoljnih granica Unije snažnim jačanjem agencije Fronteks
0 komentar(a)
Bernar Kaznev, Tomas de Mezijer, Foto: Reuters
Bernar Kaznev, Tomas de Mezijer, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 19:17h

Ministri pravosuđa i policije Evropske unije su u Briselu postigli načelan dogovor o preraspodjeli pridošlih 160.000 ratnih izbjeglica, ali će to konačno morati da se usvoji na novom sastanku 8. oktobra, izjavio je njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

Mezijer i francuski ministar policije Bernar Kaznev su u pauzi zasijedanja precizirali da dogovor o preraspodjeli izbjeglica još nije sasvim utanačen među svim članicama Unije, ali su naglasili da saglasnost postoji oko mjera da se brzo s granica Unije vraćaju migrani koji ilegalno dolaze iz ekonomskih razloga.

Kaznev je naveo da su Francuska i Njemačka zatražile da sve članice EU prihvate preraspodjelu 160.000 izbjeglica iz ratova koje su već u EU, uz efikasan nadzor spoljnih granica Unije snažnim jačanjem agencije Fronteks.

Pariz i Berlin traže hitan dogovor koji će se odmah sprovesti o centrima za prihvatanje i popis imigranata u Grčkoj i Italiji, gdje će se utvrditi koji migranti mogu dobiti azil, a koji su iz ekonomskih razloga ilegalno dospjeli u Uniju i ne mogu dobiti azil i moraju odmah biti vraćeni u zemlje porijekla.

To znači, objasnio je on, da se odmah mora stvoriti mehanizam vraćanja onih koji su neregularno došli u Uniju u zemlje porijekla, kao i utvrđivanju “bezbjednih zemalja” iz kojih nema razloga da dolaze lica i traže azil u EU.

Grčka i Italija su, po riječima francuskog ministra, prihvatile da se na njihovim granicama uspostave centri za prihvatanje i provjeru imigranata.

Francuska i Njemačka su takođe predložile da se odmah u dijalogu s Turskom nađe rješenje za zaustavljanje nekontrolisanog priliva migranata, finansiranju, humanitarnoj pomoći izbjeglicama koje se već nalaze u zbjegovima u Turskoj, Libanu i Jordanu, kao i zemljama Afrike odakle takođe ilegalno dolaze mahom ekonomski migranti.

Kaznev je naglasio da će biti sproveden i plan za snažnu i temeljitu bitku protiv mreža krijumčara migranata i ljudskih bića.

On je dodao da su, po njegovim uputstvima, francuska policija i obavještajne službe već pokrenule oštru bitku za razbijanje mreža organizovanog kriminala koji švercuju migrante i trguju "bijelim robljem" i saopštio da je od početka godine u Francuskoj razbijeno 177 takvih bandi u kojima je djelovalo 3.300 kriminalaca.