Četiri članice za veću integraciju Evropske unije

"Naš prioritet za skoriju budućnost treba da bude da odgovorimo na zahtjeve naših građana, sprovođenjem efikasne politike na nacionalnom nivou i na niovu EU da bi se stimulisali rast, konkurentnost i zapošljavanje", navodi se u deklaraciji koja će biti podnijeta drugim parlamentima i institucijama EU
53 pregleda 0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.09.2015. 16:50h

Skupštine četiri zemlje Evropske unije danas su potpisale zajedničku deklaraciju kojom traže "više Evrope, ne manje Evrope" da bi se otklonili izazovi kao što su priliv migranata, klimatske promjene, posustali privredi rast.

Deklaraciju su su potpisali predsjednici skupština Francuske, Njemačke, Italije i Luksemburga koji sada predsjedava Unijom.

"Evropska unija danas je suočena s vanrednim izazovima", navodi se u deklaraciji u kojoj se nabrajaju priliv migranata i izbjeglica, klimatske promjene, nedovoljni privredni rast, nezaposlenost i terorizam.

Potpisnici ističu da je percepcija građana o nesposobnosti Unije da odgovori na njihove brige i potrebe dovele do sve manje birača, do netolerancije prema migrantima i drugim manjinama i neraspoloženja prema nacionalnim i evropskim institucijama.

Kako smatraju jedini lijek za to je "jača i integrisanija Evropska unija".

"Naš prioritet za skoriju budućnost treba da bude da odgovorimo na zahtjeve naših građana, sprovođenjem efikasne politike na nacionalnom nivou i na niovu EU da bi se stimulisali rast, konkurentnost i zapošljavanje", navodi se u deklaraciji koja će biti podnijeta drugim parlamentima i institucijama EU.

U deklaraciji se ukazuje da je potrebna veća politička integracija da se prevaziđu postojeće slabosti u srcu EU.

U dokumentu se podjseća da su se te slabosti pokazale u upravljanju ekonomskom i finansijskom krizom, uključujući i u slučaju Grčke, i poziva da se ide šire od samo ekonomskog povezivanja i cilja na saveznu uniju država.

U deklaraciji se dodaje da bi veća integracija omogućila kontinentu da se uspješno suočava sa globalnim problemima.

Bonus video: