Orban: Gruevski kao saveznik dobija pošten tretman

Orban je poručio i da je proces koji se protiv Gruevskog u Makedoniji vodi "politički obojen"."Kompleksne političke poteškoće i igre se dešavaju u Makedoniji, a pravni sistem je dio toga"
0 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.11.2018. 10:21h

Premijer Mađarske Viktor Orban stao je u odbranu odluke da se Nikoli Gruevskom u toj zemlji odobri azil, opisavši bivšeg premijera Makedonije kao saveznika.

Gruevski je dobio politički azil što je izazvalo kritike Makedonije, EU i SAD. Orban je rekao da su on i Gruevski, koji je ostavku dao 2016. godine nakon decenije na vlasti, zajedno vodili borbu kako bi zaustavili migracije preko Balkana.

"Znam tog čovjeka, bio mi je kolega dugo godina. Bilo bi puno teže, ako ne i nemoguće odbraniti mađarsku granicu bez njega", rekao je Orban za državni radio mr1.

"Moramo tretirati svog saveznika pošteno. Ako nas je pitao za pomoć, može očekivati propisan proces. Ne možemo ga staviti iznad zakona, ali može dobiti pošten proces", rekao je Orban, prenosi Rojters.

Makedonska policija je izdala nalog za hapšenje Gruevskog nakon što se nije pojavio na odsluženje dvogodišnje kazne zatvora zbog optužbi za korupciju. Mađarski ministar spoljnih poslova je rekao da su mađarske diplomate Gruevskog otpratile do Budimpešte.

Orban je poručio i da je proces koji se protiv Gruevskog u Makedoniji vodi "politički obojen"."Kompleksne političke poteškoće i igre se dešavaju u Makedoniji, a pravni sistem je dio toga".

"Procesi u Makedoniju nemaju uticaja na nas. Vodimo računa da li je zahtjev za azil pravno valjan", rekao je Orban.

Premijer Mađarske je odbacio kritike koje stižu sa međunarodnih adresa i nazvao ih radom organizacija i ljudi koje su bliske Džordžu Sorošu.

Bonus video: