Putinovi kandidati osvojili sva mjesta na regionalnim izborima

Preliminarni rezultati pokazuju da je samo jedan od 21 kandidata Jedinstvene Rusije dobio manje od 50 odsto glasova
0 komentar(a)
Rusija izbori, Foto: Beta/AP
Rusija izbori, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.09.2015. 15:05h

Kandidati vladajuće stranke Vladimira Putina, Jedinstvene Rusije, osvojili su sva gubernatorska mjesta u 21 regiji u kojoj su u nedjelju bili izbori, kao i u 11 regionalnih parlamenata, rekli su danas izborni zvaničnici.

Preliminarni rezultati, objavljeni danas, pokazuju da je samo jedan od 21 kandidata Jedinstvene Rusije dobio manje od 50 odsto glasova.

Jučerašnji izbori se smatraju probom za parlamentarne izbore zakazane za iduću godinu.

Opoziciona stranka RPR-Parnas, kojoj je dozvoljeno da se nadmeće za poslanička mjesta u samo jednom regionalnom parlamentu - u uglavnom poljoprivrednoj oblasti Kostroma - dobila je tek nešto ispod dve odsto glasova.

Odziv na regionalnim izborima širom Rusije bio je uglavnom ispod 50 odsto.

Lider RPR-Parnasa u Kostromi Ilija Jašin priznao je danas poraz, uz konstataciju da je ta stranka uradila "pošten posao u borbi protiv džinovske mašine", i da je "pravi rezultat Parnasa, ne računajući dodavanje glasova i prevaru... bolji od zvaničnog rezultata, ali ne i značajnije bolji".

Nezavisni izborni posmatrač, udruženje za zaštitu prava birača Golos (Glas) saopštio je danas da su izbori pokazali nedostatak političkog nadmetanja u Rusiji i potvrdili kontrolu vlade nad rezultatima - od zabranjivanja nezavisnim kandidatima da se nadmeću, do nedavanja opoziciji medijskog prostora za kampanju.

"Rezultati izbora su pretežno bili unaprijed određeni - odlukama i postupcima trenutne vlade i nadležnih za izbore... još od rane faze nominovanja i registrovanja kandidata i stranaka", saopštio je Golos.

To udruženje je dodalo da je u nedjelju primilo više od 200 pritužbi zbog kršenja izbornih pravila, uključujući i da jedan birač ubacuje po više glasačkih listića, zbog ometanja rada izbornih posmatrača.

Bonus video: