RASTU TENZIJE

Pentagon: Rusija postavlja bazu u Siriji

List Njujork tajms piše danas da je Rusija vazdušnim koridorima preko Iraka i Irana prebacila vojnu opremu i osoblje u vazduhoplovnu bazu u Siriji, uprkos američkim pokušajima da se spriječe te isporuke
0 komentar(a)
Pentagon, Foto: Shutterstock
Pentagon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.09.2015. 18:26h

Dolazak ruskog vojnog osoblja i opreme prethodnih dana u sirijsku vazdušnu bazu sugerišu da Rusija želi da operiše vojnim letjelicama iz te baze, izjavio je danas portparol Pentagona Džef Dejvis.

Dejvis je rekao da SAD još nisu primetile dolazak ruskih borbenih aviona ili helikoptera u tu bazu, ali i dodao da je prošle nedjelje bio "postojan protok" i da djeluje da Rusija postavlja isturenu vazdušnu bazu, prenio je Asošiejtid pres.

On je rekao da SAD pozdravljaju doprinos Rusije borbi protiv Islamske države u Siriji i Iraku, ali ne i ako je cilj da se vojno pomogne režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

List Njujork tajms (The New York Times) piše danas da je Rusija vazdušnim koridorima preko Iraka i Irana prebacila vojnu opremu i osoblje u vazduhoplovnu bazu u Siriji, uprkos američkim pokušajima da se spriječe te isporuke.

Američki zvaničnici rekli su juče da je najmanje sedam ogromnih ruskih transportnih aviona Antonov "An-124" prošle nedjelje poletjelo iz baze na jugu Rusije da kroz irački i iranski vazdušni prostor prenese opremu u Siriju.

Vlada SAD se nadala da će spriječiti ruske isporuke Siriji time što je Bugarska zabranila prelet ruskih vojnih aviona, ali je Rusija letove brzo preusmjerila preko Iraka i Irana. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je najavio da će se to nastaviti uprkos primjedbama SAD.

Ruski avioni su sletjeli u bazu kod sirijskog grada Latakije, koja bi mogla biti najznačajnije rusko vojno uporište na Bliskom istoku, kažu američki zvaničnici, a prenosi njujorški list u tekstu na svojoj internet stranici.