Njemačka nije suspendovala Šengen: Granična kontrola je privremena

"Privremeno ponovno uvođenje graničnih kontrola između država članica je vanredna mogućnost eksplicitno predviđena i regulisana zakonikom o šengenskim granicama", navedeno je u saopštenju EK.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2015. 19:44h

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je rekao da je Njemačka privremeno uvela kontrolu duž granice sa Austrijom u pokušaju da smanji broj tražilaca azila koji stižu u tu zemlju.

"Njemačka u ovom trenutku privremeno ponovo uvodi granične kontrole duž unutrašnjih granica EU. Fokus će biti na granici sa Austrijom za početak,“ kazao je.

"Cilj ovih mjera je da se ograniče trenutni prilivi u Njemačku i da se vrate uredne procedure kada ljudi uđu u zemlju,“ rekao je i dodao da je to neophodno i iz bezbjednosnih razloga.

Evropska komisija je ocijenila da je odluka Njemačke zakonski opravdana, posebno na granici sa Austrijom te da pokazuje potrebu da se države EU dogovore oko zajedničkog pristupa pitanju izbjeglica.

"Privremeno ponovno uvođenje graničnih kontrola između država članica je vanredna mogućnost eksplicitno predviđena i regulisana zakonikom o šengenskim granicama", navedeno je u saopštenju EK, koje je prenio Rojters.

Dodaje se da će izvršno tijelo EU pratiti situaciju te da je cilj povratak na normalnu situaciju bez graničnih kotrola između država Šengenske zone "što je prije izvodljivo“.

Ministar ekonomije Zigmar Gabrijel je rekao da Njemačka dostiže limit dok hiljade izbjeglica i dalje svakodnevno prelaze njene granice.

"Tačno je: Evropski nedostatak akcije povodom izbjegličke krize sada gura čak i Njemačku do granice njenih sposobnosti,“ rekao je u intervjuu koji je objavljena na sajtu Tagesšpigla.

"Nije zbog broja izbjeglica koliko zbog brzine kojom stižu tako teško državama i gradovima da izađu na kraj".

Njemačka očekuje 800.000 novih dolazaka ove godine. U subotu je samo u Minhen stiglo 13.000 izbjeglica.

Gabrijel je kazao da bi Njemačka i Evropa trebalo zajedno da obezbijede 1,5 milijardi hitne pomoći za hranu, smještaj i prije svega škole za najveće izbjegličke kampove u Jordanu i Libiji. Pozvao je SAD i arapske države da istom sumom pomognu izbjeglicama.

"Neprihvatljivo je da se stotine milijardi dolara mogu sakupiti za spasavanje banaka za nekoliko nedjelja a međunarodna zajednica ne može da odvoji ni djelić te sume da spasi ljude,“ rekao je Gabrijel.

Tomas de Mezijer je ranije danas rekao da izbjeglice koje u EU dobiju zaštitu ne bi trebalo da biraju gdje će se smjestiti i da prihvate da će biti raspoređene širom bloka.

„Ne možemo dozvoliti izbjeglicama da biraju gdje žele da borave - to nema nigdje u svijetu,“ rekao je.

"Takođe ne može biti naša dužnost da prema njemačkom zakonu plaćamo benificije izbjeglicama koje su dodijeljene jednoj članici EU a potom dođu u Njemačku,“ dodao je.

Ministri unutrašnjih poslova iz 28 članica EU se sastaju sjutra u Briselu da raspravljaju o predlozima Evropske komisije da rasporede oko 160.000 širom bloka.

Predsjednik EK Žan Klod Junker, koji je razgovarao sa kancelarkom Angelom Merkel malo prije nego što je njena vlada objavila odluku, vrši pritisak na istočnoevropske vlade da podrže predloge Komisije.

Broj migranata koji su danas stigli u Austriju mogao bi premašiti 10.000, što je najveći dnevni priliv od kada su Njemačka i Austrija potpuno otvorile granice prije duže od nedjelju. Željeznički saobraćaj između Njemačke i Austrije danas je prekinut na 12 sati, prenio je BBC.

Evropski komesar Ginter Etinger je sa list Velt am Zontag kazao da bi Njemačka trebalo da smanji benificije za tražioce azila kako bi što manji broj prelazio njene granice."

"Isplatu tražiocima azila u Njemačkoj bi trebalo prilagoditi tako da se približi sumi koju daju druge države EU,“ ocijenio je.

Češka već kontroliše 14 graničnih prelaza

Češka je očekivala da će Njemačka obnoviti kontrole na granicama što je korak na koji ima pravo, saopštio je večeras češki premijer Bohuslav Sobotka, a ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec poslao je policiju da nadzire 14 nekadašnjih prelaza na granicama sa Austrijom i Njemačkom.

"Evropska unija nije bila u stanju da u rješavanju izbjegličke krize poštuje svoja rođena pravila i da efikasno čuva spoljašnju granicu šengenskog prostora. Zato je sada neophodno da usvajamo operativne mjere da čuvamo bezbjednost pojedinih država", reagovao je Sobotka u posebnom saopštenju na odluku Njemačke da privremeno zbog izbjeglica obnovi unutrašnje evropske granice.

Češki premijer izrazio je nadu da će sada biti pojačan pritisak da se nađe zajedničko rješenje kojim će se regulisati tok izbjeglica još na spoljašnjim granicama EU i da se obezbijede humani uslovi kako bi se još tamo izdvojile izbjeglice od ekonomskih imigranata.

Češka policija je, kako prenosi Beta, u pripravnosti i čuva nekadašnjih 14 graničnih prelaza na granicama sa Austrijom, saopštila je medijima portparol češke Policije za strance Kateržina Rendlova.

Ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec raspitaće se kod slovačkog kolege Roberta Kalinjaka da li i Slovačka planira slične kontrole kao Češka.

"Ukoliko ne bi, Slovačka bi mogla da ima probleme i mi ćemo naravno na to morati da reagujemo", rekao je Hovanec.

Šef Evropske komisije Žan Klod Junker je telefonom razgovarao danas sa više šefova vlada članica EU zbog sjutrašnjeg sastanka ministara unutrašnjih poslova i evropskih poslova koji će odlučivati o planu EK za relokaciju izbjeglica po obavezujcim kvotama.

Odlučno su protiv obavezujućih kvota, uz zahtjev da o izbjegličkoj krizi odlučuje samit EU a ne ministri Češka i Slovačka dok kvote takođe ne prihvataju Poljska, Mađarska, baltičke zemlje a najnovije i Rumunija.

Zamjenik šefa poljske diplomatije za evropska pitanja Rafal Tšaskovski danas je izjavio da je Poljska spremna da prihvati solidarno više izbjeglica od 2.000 koliko je dobrovoljno ponudila početkom ljeta isključivo ako budu ispunjena tri uslova.

"Moramo da zatvorimo hermetički spoljnu, šengensku granicu, moramo da napravimo jasnu razliku između ekonomskih imigranata kojima ne možemo da pomažemo i izbjeglica kojima moramo pomoći zato što bježe od rata ili progona. Treći uslov je da nam ostane pravo da provjeravamo izbjeglice s aspekta bezbjednosti Poljske", kazao je Tšaskovski.

Galerija

Bonus video: