Radikalna ljevica zadovoljna, britanski mediji oprečno o izboru Džeremija Korbina

Pozitivne reakcije stigle su i iz Francuske, a Partija ljevice pozdravila je povratak ljevice u zemlju "Margaret Tačer i Tonija Blera"
0 komentar(a)
Džeremi Korbin, Foto: Reuters
Džeremi Korbin, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2015. 10:42h

Izbor Džeremija Korbina za novog predsjednika britanskih laburista, izazvao je zadovoljstvo radikalne ljevice u Evropi i oprečne ocjene medija u Velikoj Britaniji, prenosi danas agencija Frans pres.

Predsjednik španske partije Podemos Pablo Iglesijas pozdravio je izbor Korbina kao "korak naprijed na putu ka promjeni Evrope".

Grčka Siriza je jučerašnje stranačke izbore Laburističke stranke, na kojima je Korbin osvojio 59,5 odsto glasova, nazvala "istorijskim" i ocijenila da je njima ojačan "evropski front potiv mjera štednje".

Osim toga, bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis izrazio je nadu da će izbor Korbina postati "izvor svjetlosti" za cijelu Evropu.

Pozitivne reakcije stigle su i iz Francuske, a Partija ljevice pozdravila je povratak ljevice u zemlju "Margaret Tačer i Tonija Blera".

Britanski mediji oprečno su reagovali na rezultat stranačkih izbora laburista, pa je ljevičarska štampa pozdravila jučerašnje izbore, dok su konzervivci ocijenili da je Laburistička partija osudjena da "još dugo" ostane u opoziciji.

"Pobijedio je, jer predstavlja odbacivanje klasične politike i zato što drugi kandidati nisu umjeli da pobude entuzijazam i nadu", ocijenio je Endru Harop iz udruženja lijevog centra.

Korbin ima 66 godina i žestoki je protivnik mjera štednje i simpatizer grčke Sirize i španskog Podemosa.

"Kampanja za ove izbore pokazala je da je naša stranka svestrana, demokratska i raznovrsna, potpuno posvećena potrazi za pravednijim i boljim društvom", rekao je Korbin poslije objavljivanja izbornih rezultata.

On je pozvao konzervativnu vladu da pokaže "više saosjećanja" prema izbjeglicama koje traže azil u Evropi.

U tromjesečnoj kampanji, koja je uslijedila poslije ostavke lidera Eda Milibanda nakon katastrofalnog poraza laburista na majskim izborima, najviše pažnje je bilo posvećeno Korbinu, i britanski mediji ocijenili su da ima najveće šanse za pobjedu.

Korbin je bio poslanik 32 godine, tokom kojih je više od 500 puta glasao protivno stavovima rukovodstva svoje partije.

On važi za antiratnog i propalestinskog političara. Protivi se finansiranju britanskog nuklearnog sistema "trajdent", a ranije se zalagao za izlazak iz NATO-a, pa i iz Evropske unije, ali je po oba pitanja tokom kampanje ublažio retoriku.

Obećao je i da će se kao lider Laburističke partije izviniti za odluku bivšeg premijera Tonija Blera da uđe u rat u Iraku.

Korbin je poslanik s namanjim rashodima u britanskom parlamentu.

Bonus video: