Davutoglu: Turskoj potrebna vlada jedne stranke

Davutoglu je to rekao u trenutku kada se Turska priprema za prijevremene izbore, uz kampanju koju vojska sprovodi protiv kurdskih pobunjenika
0 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2015. 16:28h

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je danas, pred vanredne izbore zakazane za novembar, da je zemlji potrebna vlada jedne stranke, kako bi se izborila s terorom.

Davutoglu je to rekao u trenutku kada se Turska priprema za prijevremene izbore, uz kampanju koju vojska sprovodi protiv kurdskih pobunjenika.

"Potrebna je vlada jedne partije, koja će se boriti protiv kuge terora i odgovoriti na ekonomske izazove. Približavamo se izborima 1. novembra, kako bismo dobili stalnu vladu, postigli održivi razvoj i prava i slobode za svakoga", rekao je Davutoglu.

Pored političke neizvijesnosti, vlada je proširila samoproglašeni "rat teroru", protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK), na jugoistoku zemlje i u sjevernom Iraku.

Davutogluov govor na kongresu njegove Partije pravde i razvoja (AKP), povremeno su prekidali uzvici pristalica: "Mučenici nikad ne umiru, otadžbina je nedjeljiva!" i slični, prenosi AFP.

Na skupu nije bila dozvoljena muzika, zbog pogibije desetina pripadnika turskih bezbjednosnih snaga u sukobima, saopštili su zvaničnici stranke.

To je prvi skup stranke AKP održan u odsustvu sadašnjeg predsjednika i nekadašnjeg premijera Redžepa Tajipa Erdogana, čija je popularnost u partiji i dalje veoma velika.

Predsjednik Erdogan imenovao je Davutoglua da formira prijevremenu vladu, koja će voditi zemlju do novih izbora, jer su poslije dva mjeseca pregovora propali pokušaji da se formira vladajuća koalicija.

Erdogan je u prethodno sazvao prijevremene izbore, kako bi prekinuo politički "ćorsokak", nastao poslije parlamentarnih izbora 7. juna, na kojima je vladajuća AKP izgubila većinu, prvi put otkako je došla na vlast 2002. godine.

Bonus video: