PREMIJERKA PORUČILA

Poljaci ne mogu samo da traže solidarnost, a da je ne pružaju

"Možemo da kažemo nas se to ne tiče, neka to Evropa rješava. Ali pitam, šta ćemo reći našim građanima ako se situacija promijeni na našoj istočnoj granici i pomoć bude potrebna nama jer će izbjeglica biti stotine hiljada na našoj istočnoj granici. Šta onda", kazala je poljska premijerka
1 komentar(a)
Eva Kopač, Foto: Beta/AP
Eva Kopač, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.09.2015. 08:53h

Poljska premijerka Eva Kopač upozorila je danas u Krinjici Poljake da izbjeglička kriza nije stvar trenutka već dugoročni test poštenja i poručila da ne mogu da zahtjevaju od Evrope samo jednostranu solidarnost, kada je njima potrebna.

"Možemo da izaberemo između dva puta. Možemo da kažemo nas se to ne tiče, neka to Evropa rješava. Ali pitam, šta ćemo reći našim građanima ako se situacija promijeni na našoj istočnoj granici i pomoć bude potrebna nama jer će izbjeglica biti stotine hiljada na našoj istočnoj granici. Šta onda", kazala je poljska premijerka na Ekonomskom forumu u Krinjici na jugu Poljske.

Eva Kopač ponovila je da kvote za preraspodjelu izbjeglica nisu rješenje i da Poljska sebi ne može da dozvoli luksuz da prima ekonomske imigrante, ali da je prihvatanje izbjeglica koji braneći goli život bježe iz svojih zemalja za Poljsku obaveza.

"Mi smo iskoristili i to u veoma velikoj mjeri solidarnost naših partnera iz Evrope onda kada smo mi bili izbjeglice, ne možemo to da zaboravimo, ne možemo da budemo neosjetljivi prema toj nesreći koju svakodnevno prikazuju mediji", kazala je premijerka.

Poljska premijerka izjavila je povodom jučerašnjeg propalog sastanka sa liderima poljske opozicije na kojem je htjela nacionalni dogovor o poljskom pristupu izbjegličkoj krizi, a na koji lideri opozicije i desnice i ljevice demonstrativno nisu došli, da je naivan svako ko smatra da je izbjeglička kriza problem samo onih koji danas donose odluke o kvotama za prihvatanje izbjeglica.

"To nije problem koji će Evropa uspjeti da riješi narednih dana ili mjeseci", kazala je Eva Kopač.