SPORNE POŠILJKE SIRIJI

Bugarska će dozvoliti prelet ruskih aviona ako može da pregleda tovar

Bugarska do sada nije dozvoljavala ruskim avionima da lete kroz njen vazdušni prostor na putu ka Siriji, i to na zahtjev SAD koje vjeruju da ti avioni nose vojnu pomoć sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu
2 komentar(a)
Sofija, Foto: Shutterstock
Sofija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.09.2015. 16:24h

Bugarska je objavila danas da je spremna da odobri ruskim avionima da koriste njen vazdušni prostor na putu za Siriju pod uslovom da Moskva dozvoli da se pregleda tovar koji oni nose.

"Ako naše ruske kolege dozvole inspekciju njihovih letjelica na nekom bugarskom aerodromu, onda ćemo im dati dozvolu", rekao je novinarima bugarski ministar spoljnih poslova Danjel Mitov.

Bugarska do sada nije dozvoljavala ruskim avionima da lete kroz njen vazdušni prostor na putu ka Siriji, i to na zahtjev SAD koje vjeruju da ti avioni nose vojnu pomoć sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu. Moskva navodi da se radi o humanitarnoj pomoći.

Grčka je potvrdila da je dobila istovjetan zahtjev od Vašingtona da ruskim avionima ne dozvoli prelijetanje kroz njen vazdušni prostor na putu za Siriju, ali je navela da je Rusija odlučila da koristi drugu rutu.