Izbjeglice krenule pješice ka Austriji

Televizija M1 je nešto ranije izvijestila da je izbjeglicama na željezničkoj stanici Keleti u Budimpešti dopušteno da se ukrcaju na vozove za Austriju i Njemačku samo u ograničenom broju
4 komentar(a)
migranti, izbjeglice, Foto: Reuters
migranti, izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2015. 14:48h

Grupa od 150 do 200 izbjeglica napustila je danas željezničku stanicu u mađarskom mjestu Hegješhalom, na zapadu zemlje, i pješice se zaputila ka Austriji.

Lokalni gradonačelnik Laslo Soke je za agenciju MTI izjavio da izbjeglice vjerovatno nisu bile spremne da čekaju sljedeći voz za Austriju, pa su se zato zaputili pješke preko granice.

Soke je dodao da se od Hegješhaloma do granice za Austrijom može stići za oko 30 minuta.

Televizija M1 je nešto ranije izvijestila da je izbjeglicama na željezničkoj stanici Keleti u Budimpešti dopušteno da se ukrcaju na vozove za Austriju i Njemačku samo u ograničenom broju.

Prednost imaju putnici sa validnim dokumentima, dok je izbjeglicama dopušteno da zauzmu preostala mjesta u vozu, prenijela je agencija MTI.

Dopisnik M1 koji se nalazi na mađarsko-austrijskoj granici izvještava da kontrolori ponekad nalažu izbejglicama da siđu sa voza kako bi napravili mjesta za druge putnike koji se ukrcavaju na stanicama između Budimpešte i granice, ali te izbjeglice zatim mogu da uđu u sljedeći voz za Austriju.

Bonus video: