UNHCR: Mađarski zakon o migrantima izazvaće haos

Mađarski parlament prošle sedmice usvojio je niz anti-imigracionih zakona, uključujući zakon o kriminalizaciji ilegalnog prelaska granice
0 komentar(a)
izbjeglice Mađarska, Foto: Reuters
izbjeglice Mađarska, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2015. 19:19h

Novi mađarski zakon o migrantima mogao bi da uzrokuje haos, ako se ne bude primenjivao kako treba, upozorila je Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

Mađarski parlament prošle sedmice usvojio je niz anti-imigracionih zakona, uključujući zakon o kriminalizaciji ilegalnog prelaska granice.

Zakon bi, kako se navodi, trebalo početkom sledeće sedmice da stupi na snagu.

"Važno je da primjena tog zakona bude dobro osmišljena. Inače bi 15. septembra mogao da nastupi haos na granici", upozorio je direktor UNHCR za Evropu Vensan Košetel, nakon sastanka sa zvaničnicima mađarske vlade, prenosi agencija AFP.

"Potrebna je mnogo bolja koordinacija među svim učesnicima: policijom, kancelarijom za migracije, a zatim i vojskom, lokalnim vlastima i humanitarnim agencijama na granici", poručio je Košetel.

Mađarska granica sa Srbijom poslednjih je mjeseci postala jedna od glavnih tačaka ulaska izbjeglica i migranata u Evropsku uniju, a od početka godine je tu granicu prešlo oko 167 hiljada ljudi.

Košetel je dodao da će u narednih deset dana iz Grčke, Makedonije i Srbije u Mađarsku stići najmanje 42 hiljade novih izbjeglica.

Bonus video: