SPORNI TERET

Rusija traži objašnjenje od Bugarske za zabranu preleta

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova je ranije danas saopštilo kako je odbijen ruski zahtjev za prelete nad teritorijom Bugarske "zbog ozbiljnih zabrinutosti oko sadržaja koji se prevozi tim avionima"
3 komentar(a)
kargo avion, Foto: Shutterstock
kargo avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2019. 20:56h

Rusija traži odgovor od Bugarske povodom zabrane preleta njenim avionima koji prevoze teret za Siriju, kao i od Grčke koja je danas saopštila da je Vašington od nje zatražio da učini to isto i kako se taj zahtjev razmatra. 

"Ukoliko iko - u ovom slučaju naši grčki i bugarski partneri - ima bilo kakve nedoumice, onda bi svakako trebalo da objasni u čemu je problem", izjavio je za agenciju Interfaks zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov, a prenosi Rojters. 

Bogdanov je istakao da se, ukoliko te zemlje preduzimaju neku vrstu zabrane ili restriktivnih mjera na zahtjev Amerikanaca, postavlja pitanje njihovog suverenog prava da odlučuju o preletu aviona iz drugih zemalja. 

Bogdanov navodi kako bi prelet aviona koji nose humanitarnu i vojnu pomoć, kao i dobijanje dozvole za to, trebalo da bude rutinska stvar i kako nikad ranije sa tim nije bilo problema. 

Vašington ovih dana izražava zabrinutost povodom izvještaja koji sugerišu kako Moskva pojačava vojnu pomoć sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i kako je u tu zemlju poslala i vojni tim.

Moskva odbacuje takva insinuacije, ističući da njena pomoć Asadu ne predstavlja ništa što nije uobičajeno. 

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova je ranije danas saopštilo kako je odbijen ruski zahtjev za prelete nad teritorijom Bugarske "zbog ozbiljnih zabrinutosti oko sadržaja koji se prevozi tim avionima".

"Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova je odbilo letove iznad Bugarske za ruske vojne transportne avione na putu ka Siriji", rekla je portparol tog Ministarstva Betina Žoteva, dodajući da je odluka donesena u prethodnih nekoliko dana.