Kurc: Uključiti Asada u borbu protiv ID

"Potreban nam je pragmatičan zajednički pristup u tom pogledu, uključujući angažovanje Asada u borbi protiv terora ID", rekao je Kurc tokom zvanične posjete Iranu, prenosi Rojters
2 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Luka Zeković
Sebastijan Kurc, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.09.2015. 13:24h

Zapad bi trebalo da uključi sirijskog predsjednika Bašara al Asada, kao i njegove saveznike Iran i Rusiju, u borbu protiv terora Islamske države (ID), ocijenio je austrijski ministar inostranih poslova, Sebastijan Kurc.

"Potreban nam je pragmatičan zajednički pristup u tom pogledu, uključujući angažovanje Asada u borbi protiv terora ID", rekao je Kurc tokom zvanične posjete Iranu, prenosi Rojters.

Pojedini zvaničnici Evropske unije već mjesecima nezvanično ocjenjuju da je vrijeme za razgovor sa Damaskom o borbi protiv ID, ali je malo onih koji su se usudili da tako nešto i javno saopšte.

"Po mom mišljenju, prioritet je borba protiv terora. To neće biti moguće bez sila kao što su Rusija i Iran", rekao je Kurc novinarima u Teheranu.

Rojters navodi da te riječi šefa austrijske diplomatije zvuče kao raniji komentari iranskog predsjednika Hasana Rohanija.

Kurc je naglasio da ne treba zaboraviti zločine koje je Asad počinio.

"Ali, takođe, ne zaboravite na pragmatični pogled na činjenicu da smo u ovoj borbi na istoj strani", istakao je Kurc.

Bonus video: