UNICEF: Potrebno zajedničko djelovanje za djecu izbjeglice

Kako navode iz UNICEF-a, u Evropi, mnoga djeca izbjeglice i migranti žive u pretrpanim i neadekvatnim uslovima, gdje postoji rizik od nasilja, eksploatacije i zlostavljanja
0 komentar(a)
Migranti, Foto: Reuters
Migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2015. 09:39h

Evropa ima mogućnost, prije nego što počne zima, da zaštiti i brine o desetini hiljada djece koja traže utočište, saopštio je UNICEF.

„Oko četvrtina onih koji traže utočište u Evropi ove godine su djeca. Više od 106.000 djece zatražilo je azil u prvoj polovini 2015. godine, a to je za 75 odsto više u odnosu na prošlu godinu“, kaže se u saopštenju.

Kako navode iz UNICEF-a, u Evropi, mnoga djeca izbjeglice i migranti žive u pretrpanim i neadekvatnim uslovima, gdje postoji rizik od nasilja, eksploatacije i zlostavljanja.

„Mnogi spavaju na otvorenom, a kako se zima približava, zdravlje djece je posebno ugroženo raznim bolestima, uključujući upalu pluća. Samo zajedničko djelovanje na poljima zaštite i smještaja djece može da spriječi još smrtnih slučajeva i stradanja u narednim mjesecima“, navodi se u saopštenju.

Sada kada se sve više djece upušta na opasno putovanje do Evrope, kao i širom Evrope, zajedničko djelovanje i pravična raspodjela odgovornosti širom Evropske unije je, rekli su iz UNICEF-a, od suštinskog značaja.

To, dodaje se, treba da uključi uspostavljanje neophodnih mehanizama zaštite djece i njihovih porodica.

„Osnivanje bezbjednih prijemnih centara, prilagođenih djeci, u kojima je omogućen pristup zdravstvenoj zaštiti, psihosocijalnoj podršci, rekreaciji i obrazovanju. Dobijanje humanitarnih viza i postojanje više destinacija za naseljavanje za djecu i njihove porodice. Obrada zahtjeva za azil treba da bude pravovremena, i fokusirana na najbolji interes djece“, kazali su iz UNICEF-a.

To treba da uključi i ozbiljniju posvećenost preseljenju izbjeglica iz zemalja u sukobu kako bi se smanjila mogućnost da izbjeglice pribjegavaju nesigurnim putovanjima i da budu žrtve krijumčarenja ljudi i veći broj operacija traganja i spašavanja na moru i na kopnu.

Navode iz UNICEF-a, to treba da uključi i ubrzanje programa spajanja djece koja su razdvojena od svojih porodica ili su djeca bez pratnje i odgovarajući broj obučenih stručnjaka u oblasti socijalne zaštite koji mogu da brinu i pruže psihosocijalnu podršku djeci i porodicama.

„Takva vrsta zaštite je sastavni dio Konvencije o pravima djeteta, koja predviđa zaštitu svakog djeteta – bilo da je u pitanju dijete koje je napustilo svoj dom, i putuje preko mora, kopna, ili se nalazi na obalama zemalja koja su im konačno odredište“, poručeno je iz UNICEF-a.

UNICEF je pozvao međunarodnu zajednicu da se bavi uzrocima te velike seobe očajne djece tako što će snažnim diplomatskim naporima da okonča sukobe, i da obezbijedi potreban razvoj i humanitarnu pomoć u zemljama porijekla.

Bonus video: