Velika Britanija: Neprijatan poraz za Kamerona u parlamentu

Vladin plan da ograniči primjenu tzv. purda-propisa (rules on purdah), po kojima je ministrima zabranjeno da u izbornoj kampanji daju izjave koje bi mogle da utiču na rezultat glasanja, odbačen je sa 312 glasova, u odnosu na 285
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2015. 06:38h

Britanski premijer Dejvid Kameron pretrpio je u ponedjeljak neprijatan poraz u parlamentu, nakon što su se evroskeptični članovi njegove Konzervativne stranke udružili sa opozicionim poslanicima i odbacili predložena pravila za predstojeći referendum o ostanku u Evropskoj uniji, javile su agencije.

To je Kameronov prvi poraz u parlamentu od kako je pobijedio na opštim izborima u maju tijesnom većinom, navodi Rojters.

AFP ističe da poraz u Predstavničkom domu, gdje ima većinu sa samo 16 mandata, ukazuje da se Kameron suočava sa borbom da zadrži na liniji sopstvene konzervativce - evroskeptike uoči referenduma, koji bi trebalo da se održi do kraja 2017. godine.

Vladin plan da ograniči primjenu tzv. purda-propisa (rules on purdah), po kojima je ministrima zabranjeno da u izbornoj kampanji daju izjave koje bi mogle da utiču na rezultat glasanja, odbačen je sa 312 glasova, u odnosu na 285.

Evropskeptici su se radi nadglasavanja udružili sa poslanicima iz glavne opozicione Laburističke i Škotske nacionalne stranke.

Komentarišući rezultate glasanja, ministar spoljnih poslova u senci Hilari Ben rekao je da je vlada postupila "traljavo" sa aranžmanima za referendum i da je ovo "ponižavajući poraz za Kamerona", budući da su poslanici sa svih strana podržali laburistički pristup purda-propisima, koji podrazumijeva potpunu nepristrasnost u kampanji, prenio je BBC.

Konzervativac Oven Paterson rekao je da ako javnost primijeti da je referendum montiran da pomogne jednoj strani, neće ga smatrati legitimnim i neće osjećati da su debate prave, a kakvi god rezultati da budu, mnogi ih neće prihvatiti.

Rojters ocjenjuje da će poraz prilikom glasanja uz pomoć buntovnika iz sopstvene partije "uključiti alarm" za Kamerona, signalizirajući da duboke istorijske podjele oko Evrope među konzervativcima još postoje.

Bonus video: